Societat

universitats

L'Estat retalla a la meitat les beques als Erasmus

El govern espanyol redueix un 3,77% el pressupost en ajudes a l'educació superior

El govern espanyol ha reduït a més de la meitat en la llei de pressupostos generals de l'Estat (PGE) pel 2013 la partida destinada a les beques del programa d'intercanvi universitari Erasmus, que passarà de 36 milions d'euros a 15 milions. Així ho va confirmar la secretària d'Estat d'Educació, Formació Professional i Universitats, Montserrat Gomendio, que va anunciar una retallada del 3,77% en beques educatives respecte de l'any passat.

Les beques del programa Erasmus són una de les partides que baixen en un pressupost en educació superior “auster”, segons va admetre Gomendio, del qual només s'han deslliurat les beques generals universitàries i no universitàries “prioritàries”, que han augmentat un 2%. Segons la secretària d'Estat, ha calgut reduir la dotació d'ajuts com els destinats a premis, a l'estudi de l'anglès i als programes Sèneca i Erasmus per no deixar cap estudiant “de banda”.

El programa Erasmus està a l'ull de l'huracà des que la Comissió Europea va avisar, dimecres passat, que el finançament d'estades d'estudiants en altres països europeus està quedant sense fons a causa de la retallada en el pressupost del 2012. L'executiu comunitari ja ha pagat la major part de les beques del curs passat, però encara falten per sufragar un 30% de les d'aquest any i Brussel·les va advertir que no en podrà assumir el cost si els estats es continuen negant a aportar-hi més fons.

En vista de la “dràstica retallada”, el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceu-cat) va reclamar ahir al govern espanyol que convoqui l'Observatori de Beques, un organisme dependent del Ministeri d'Educació que té representació estudiantil, per poder prendre decisions pel que fa al futur d'aquestes ajudes que haurien d'haver començat a cobrar molts alumnes que ja estan estudiant en universitats europees.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.