Societat

Cada català llença a l'any uns 266 euros en menjar

Més de 462 tones d'aliments procedents de les llars acaben a les escombraries cada any, segons l'estudi ‘Save food' del 2012

Catalunya és la comunitat menys impulsiva a l'hora de comprar

Cada català llença de mitjana uns 61 quilos de menjar a l'any a les escombraries i això vol dir que desaprofita uns 266 euros, que és el que s'hi havia gastat. Així ho conclou l'estudi Save food, d'Albal, que ha analitzat el malbaratament alimentari de set comunitats autònomes de l'Estat i evidencia que madrilenys i andalusos són els que més aliments llencen, amb 71 i 69 quilos respectivament, que en euros signifiquen 324 i 300 per habitant.

Les últimes dades que s'havien fet públiques sobre el malbaratament alimentari en l'àmbit estatal el quantificaven en 49 quilos anuals per persona, i 76 quilos anuals per persona si l'anàlisi es fa en l'àmbit de la Unió Europea. Són dades d'un informe encarregat per la Comissió Europea a la consultora Biointelligence amb enquestes fetes el 2006.

El sociòleg Daniel Kaplun, responsable de l'estudi Save food, atribueix la diversitat de resultats a la dificultat de quantificar el malbaratament alimentari i als diferents sistemes per fer el càlcul. Kaplun destaca, però, que es fa palès el “problema greu i preocupant” que és malbaratar el menjar mentre la Fundació Banc dels Aliments insisteix que un milió i mig de persones tenen mancances alimentàries a Catalunya, el triple que fa dos anys. A tot el món, hi ha mil milions de persones que passen gana o no tenen una dieta prou equilibrada que cobreixi les serves necessitats vitals.

Andalusia en llença més

Segons l'estudi Save food. els catalans llencen al cap de l'any un total de 462 tones d'aliments, que són el 6,2% del pes total del menjar que compren. Els valencians en fan malbé el 7,1%; els gallecs i bascos, el 7,7%; els madrilenys, el 8,1%, i els andalusos, el 10,4%. L'estudi s'ha fet a partir de 600 entrevistes per internet entre els dies 1 i 8 del juny passat a les persones responsables de la compra a cada llar.

A banda de l'anàlisi quantitativa, Save food busca les raons d'aquest malbaratament i, entre altres, destaca la falta de planificació de cada àpat, el fet d'anar a comprar més quan ja es té menjar a la nevera i el costum de cuinar més del que la família realment necessita. Tot plegat, segons indica Kaplun, condueix a “una sobreabundància de menjar que s'acaba convertint en menjar llençat”.

Més de la meitat del que va a les escombraries són fruites i verdures (56%) i el 18% és carn o peix. Pel que fa als motius, en el 17% d'ocasions és per falta de planificació i en el 15%, per mala conservació. Pel que fa als hàbits de compra, en general els catalans destaquen perquè no van gaire sovint al supermercat ni fan compres
impulsives.

10.10.12
s'inaugura
l'exposició ‘Justícia alimentària. Sembrant esperança', al Caixafòrum, amb fotos de Tanzània i Bolívia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.