Societat

MEDI AMBIENT

Revisen tota la xarxa de reg del Delta per frenar el cargol poma

Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals obren una investigació per localitzar l'autor d'un delicte ecològic

El Departament d'Agricultura i la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre ja han començat a actuar per evitar que el cargol poma es converteixi també en una plaga al marge dret del Delta. Així, s'estan revisant 975 quilòmetres de canals de regadiu i 13.000 punts d'entrada i sortida d'aigua per evitar que el cargol poma colonitze més espais. “Hem assecat la zona i d'aquí a pocs dies farem tractament en saponina”, va explicar ahir el responsable de la lluita contra el cargol poma del Departament d'Agricultura, Hernán Subirats.

Tant l'administració com els arrossaires estan convençuts que la penetració del mol·lusc invasor al marge dret del delta de l'Ebre respon a un sabotatge i que l'autor coneix la zona. “Sabia on llençar els cargols, coneixia els punts més delicats”, va dir el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal. En aquest sentit, els vuits punts on s'han trobat cargols poma no estan comunicats entre ells, ni amb el riu (que seria l'entrada natural dels mol·luscos). “Exigirem responsabilitats penals si es determina l'autoria dels fets, haurà de pagar la seua irresponsabilitat”, va assenyalar Vidal. Per la seua banda, els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals han obert una investigació d'uns fets que Unió de Pagesos qualifica de “terrorisme mediambiental”.

De moment, s'han localitzat 60 cargols i 16 postes, però encara és massa aviat per determinar l'expansió de l'espècie. “Esperem haver-ho detectat a temps per poder-los eradicar”, va dir Subirats.

D'altra banda, al marge esquerre del Delta aquest hivern s'assecaran 3.000 hectàrees d'arrossar i se n'inundaran 1.870 amb aigua salada per combatre la plaga, que amenaça el cultiu d'arròs.

LA XIFRA

975
quilòmetres
de canalitzacions s'hauran de revisar per determinar si hi ha més punts amb cargol poma.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.