Societat

col·lectius

Pobresa sense aturador

Tres de cada deu catalans viuen en risc d'exclusió social

El 40% de famílies no pot afrontar les despeses imprevistes i el 13% no pot tenir el pis a la temperatura adient

Les Terres de l'Ebre tenen la proporció més alta de veïns en exclusió social


Un 29,5% de la població de Catalunya –més de 2,2 milions de persones– viu en situació o risc d'exclusió social. Si l'anàlisi es fa a tot l'Estat espanyol, la població en risc baixa al 26,7%, i en l'àmbit europeu, encara és més baix, el 21,6%. L'alarma per la imparable extensió de la situació de pobresa la corroboren aquestes dades presentades ahir que corresponen a l'Enquesta de condicions de vida i hàbits de la població de Catalunya, 2011, que és resultat d'un conveni entre l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, l'Àrea Metropolitana i la Diputació de Barcelona.

L'enquesta va més enllà de la pobresa econòmica i utilitza la taxa Arope, que avalua la privació material severa i la intensitat de treball de cada llar, és a dir, es mira si els adults en edat de treballar ho fan o no. Així, per exemple, destaca que el 40,2% de llars –més de tres milions de persones– no pot fer front a una despesa imprevista de 750 euros, i gairebé el 40% –2,9 milions de ciutadans– no té capacitat per fer almenys una setmana de vacances a l'any.

Per la repercussió que té en la salut de les persones és preocupant que el 3,4% de famílies no es poden permetre menjar carn o peix com a mínim cada dos dies, així com que gairebé el 13% no pugui assumir la despesa que comporta mantenir l'habitatge a una temperatura adequada. El 18% declara que no poden mantenir un vehicle.

Si ens fixem exclusivament en els ingressos, el 21,9% de la població viu amb una renda per sota del llindar de la pobresa, o sigui, amb menys de 8.560 euros anuals. Un dels responsables de l'estudi, Sebastià Sarasa, va recordar que fins al 2008 la taxa de pobresa s'havia anat reduint, però amb la crisi no deixa d'augmentar. Per franges d'edat, els més vulnerables són els menors de 16 anys, el 28% dels quals viu en condicions de pobresa, mentre que la franja dels majors de 65 és la que té un risc de pobresa més baix (19%). Això no vol dir, va advertir Sarasa, que la gent gran hagi millorat la seva situació, sinó que el col·lectiu en edat de treballar es queda a l'atur o amb sous precaris mentre que, de moment, les pensions no s'han retallat.

El mapa de la pobresa a Catalunya indica que les Terres de l'Ebre presenten la pitjor situació –el 36,8% de població està en risc d'exclusió– i les comarques centrals, la millor, amb el 21,5%.

LES FRASES

Els ajuntaments hauran de deixar de fer altres coses per prioritzar els serveis a la ciutadania
Mercè Conesa
presid. delegada d'atenció a les persones diputació de barcelona
La situació de la gent gran no millora, però encara no s'han retallat pensions i queden en posició d'avantatge
Sebastià Sarasa
professor sociologia universitat pompeu fabra
L'augment de la taxa de risc de pobresa és en un context de retallada dels programes socials
Àngels Guiteras
presidenta taula d'entitats del tercer sector social
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.