Societat

L'alarma de l'absentisme escolar s'encén a Badalona

La desaparició de programes i la reducció de beques de menjador es tradueixen en menys assistència a l'aula

Els resultats van empitjorar el curs 2011/2012, després de quatre anys seguits de millora

Després de quatre anys consecutius de reducció de l'absentisme escolar, Badalona va tancar el curs 2011/2012 amb uns números preocupants. No tant per les xifres com perquè per primer cop d'ençà que va arrencar un programa específic per combatre aquest problema a la zona sud de la ciutat (on es detecten la majoria de casos) la tendència, malauradament, s'invertia. El pitjor de tot és que ja es tem que el curs actual es tancarà amb resultats més negatius.

Diversos elements permeten entendre els passos enrere. Ho detalla la tècnica d'Educació del Consorci Badalona Sud (organisme que lidera el programa contra l'absentisme), Núria Sabater: “La reducció d'ingressos per part de les diferents administracions i la supressió d'alguns programes que fomentaven la relació entre la família i l'escola no ens han ajudat.” S'ha hagut de prescindir, per exemple, de l'Espai de Dones, una iniciativa que ajudava a promoure i enfortir la relació d'algunes mares, sobretot d'ètnia gitana, amb els centres escolars.

Diferents activitats extraescolars també estan en risc d'extinció. El curs passat es va prescindir del programa de patis oberts. Per acabar d'afeblir la situació, només calia reduir les beques de menjador. I així ha estat. L'Ajuntament de Badalona n'ha concedit la meitat. “Tot plegat ens genera una certa impotència”, diu Sabater. I fa créixer l'absentisme de tarda.

El primer dia del nou curs escolar, les famílies de Badalona es van trobar una llista amb els afortunats amb les beques de menjador. En paral·lel, el govern local del PP anava repartint un paper en què garantia una ajuda universal, al marge de la renda, per pagar llibres de text. Aquesta aposta política indigna les comunitats educatives dels barris més desfavorits, on més calen les beques de menjador. Només al CEIP Josep Boada hi ha 80 nens esperant que els toqui la loteria del nou paquet de beques que ha d'aprovar el Consell Comarcal del Barcelonès. El centre calcula que, a tot estirar, hi haurà una trentena d'afortunats.

Malgrat les dificultats en amb què es troben els professionals per fer front al problema de l'absentisme, el seu esforç no decau. L'aposta és acostar les famílies a l'escola i revertir la concepció que alguns en tenen, d'imposició social. El treball del dia a dia, però, difícilment evitarà que aquest curs empitjorin els resultats. Massa murs per saltar. A la zona sud el percentatge de nens absentistes s'havia reduït prop d'un 10% però el més important, segons explica el responsable del projecte de suport a l'escolarització, Pepus Vilageliu, és que s'havia aconseguit que moltes famílies, tot i continuar sent absentistes, trepitjaven l'escola amb molta més freqüència.

El regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Badalona, David Gómez, justifica la necessitat econòmica de retallar les beques de menjador. “L'Ajuntament manté l'aportació de 485.000 euros, però la Diputació ens ha reduït la subvenció, que ha passat de 200.000 a 0 euros.” Gómez, que no dubta que a Badalona “no hi ha ni un sol nen en risc d'exclusió social que hagi perdut la beca”, anuncia: “Amb vista al pressupost del 2013, mirarem d'augmentar un 20% la partida.”

Casos a la fiscalia

Pel que fa a la batalla contra l'absentisme escolar, professionals de la matèria reclamen “més compromís polític” per reconduir fins a la fiscalia de menors els casos crònics. David Gómez assegura que el govern de Badalona està disposat a fer-ho però indica que s'han trobat “ni una sola petició sobre la taula del Consorci Badalona Sud ni dels professionals que treballen en la matèria”.

Pel director del CEIP Josep Boada, Casto García, la “fermesa” contra les famílies més absentistes hauria d'incloure el “càstig social”, com ara obligar els progenitors a pintar l'escola. El govern anterior havia anunciat multes de fins a 3.000 euros, però la mesura va ser totalment ineficaç. Garcia també lamenta que d'ençà que a Badalona governa el PP la policia local ha abaixat la guàrdia en la lluita contra l'absentisme i és més tolerant amb algunes comunitats.

LA XIFRA

50
per cent
ha reduït l'Ajuntament de Badalona les beques de menjador pel curs 2012/2013.

LA FRASE

Hi ha nens que no saben què és un dinar en condicions, ja sigui per hàbits o per recursos econòmics
Casto García
director del ceip josep boada

“Puc reclamar, però ja no queda ni un euro”

L'Alba Navarro té tres fills, de 3, 5 i 6 anys, i uns únics ingressos: l'atur del seu marit, que el deixarà de cobrar al gener. El curs passat, l'Ajuntament de Badalona li tenia concedida la beca de menjador pels dos fills grans, que estudien al Josep Boada. El mes passat, consultant la llista que l'administració local va penjar a l'entrada de l'escola, es va assabentar que perdia l'ajut. Les beques de menjador, explica, s'atorguen en funció dels ingressos del 2010, quan el seu marit tenia feina. “Em diuen que reclami, però de què serviria que l'assistenta social reconegués que em pertoca la beca si ja no hi ha ni un euro per repartir?”, es lamenta.

Durant les primeres setmanes del nou curs no ha pogut deixar els seus fills a dinar. Aquest mes, amb l'ajuda del centre (el CEIP Josep Boada confia que la família de l'Alba entrarà en el nou paquet de beques del Consell Comarcal del Barcelonès), podrà gaudir del servei. Els seus fills no falten ni un sol dia a l'aula, si no és per motius de salut, però ella admet que a les portes del centre es repeteixen sovint comentaris de famílies que tenen clar que, sense beca de menjador, no pensen tornar a l'escola a la tarda. Els fa mandra.

La presidenta de l'AMPA del CEIP Josep Boada és la Tania Quirante. Ella es queixa que la reducció de les beques menjador ha agafat les famílies “per sorpresa” i assegura que hi ha casos “esgarrifosos, dels que no pots evitar posar-te les mans al cap”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.