Societat

Un 48% dels desocupats a Girona fa més d'un any que no treballa

El nivell educatiu es revela com l'element clau per trobar feina, ja que la majoria de persones que no en troba té estudis primaris

Un extens estudi desprèn una pitjor imatge, però ha de dirigir accions futures

Entre els que no tenen l'ESO, l'índex d'aturats és del 38 per cent

Gairebé la meitat de les persones aturades de la ciutat de Girona fa més d'un any que no tenen feina. Aquesta és una de les conclusions més preocupants que es desprèn d'un complet estudi elaborat per l'Ajuntament de Girona basat en més de 2.300 enquestes i amb l'objectiu d'obtenir una radiografia exacte del mercat laboral de la ciutat.

La crua realitat de la crisi econòmica i la destrucció dels llocs de treball es palesen amb les dades del temps que els ciutadans sense feina porten a l'atur. Els resultats de la mostra indiquen que un de cada cinc aturats a la capital gironina fa entre un o dos any que està sense feina, però és que un 18% més fa entre dos i cinc anys que no tenen un lloc de treball i un 11% més ja fa cinc anys que no tenen manera de trobar feina. En un 22,6% dels casos, fa menys de mig anys que s'han quedat sense treball, mentre que un 13,8% fa entre set mesos i un any que no tenen feina. La tinenta d'alcalde d'Empresa i Ocupació, Marta Madrenas es va mostrar preocupada per l'alt percentatge “d'aturats de llarga durada” a la ciutat i va subratllar que “la formació és l'element clau per revertir aquesta radiografia actual”.

En aquest sentit, les xifres són concloents, ja que entre les persones que no arriben a tenir l'ESO o el graduat escolar, l'índex d'aturats és del 38,3%, mentre que ENTRE els que assoleixen aquest títol bàsic el percentatge es manté per sobre del 31,8%. Per contra, dels titulats universitaris només un de cada deu es troba sense feina, i dels qui han acabat el batxillerat o uns estudis postobligatoris, l'atur només és del 14%, mentre que és d'un 21% per als que han fet formació professional.

Més atur que l'oficial

L'enquesta feta ha permès revelar que la ciutat té més aturats del que diuen les dades oficials. Així, mentre que les xifres parlen de 7.251 aturats, l'estudi situa la xifra d'aturats em les 9.488 persones, un 24,12% de la població activa. Per això, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, admet que “la fotografia empitjora les conclusions i dades que teníem fins ara, però té molt valor aquesta eina per planificar les polítiques més adequades”. Per exemple, l'equip de govern ja té previst sol·licitar una subvenció d'uns 300.000 euros per a programes dirigits a persones amb atur de llarga durada, entre d'altres actuacions a realitzar.

Puigdemont es va mostrar sorprès que el consistori “no disposés d'una eina com aquesta, amb un anàlisi aprofundit de la situació, fins i tot, per barris”. El consistori vol implicar a tots els agents econòmics i socials per revertir la situació, tal i com va expressar en l'impuls de l'agència de promoció econòmica que ha d'establir les línies per revertir aquestes xifres.

Els majors de 45, el col·lectiu més vulnerable

Els majors de més de 45 anys són el col·lectiu més vulnerable, ja que solen arrossegar càrregues familiars que se sumen a les dificultats per tornar a trobar feina. Suposen un 38,9% dels aturats.

Un terç de les persones sense feina, estrangers

Un de cada tres gironins sense feina són estrangers. L'estudi realitzat xifra ens 3.050 el nombre de ciutadans d'altres països sense feina i representen un 32,15% del total d'aturats.

El barri de Santa Eugènia té un 32% de veïns a l'atur

Per barris, Santa Eugènia i Can Gibert té unes 3.640 veïns a l'atur, un 32% de la població activa del barri. L'Eixample té prop de 5.500 aturats, per bé que és un 19% del total de la població.

Vuit de cada deu estan satisfets amb la feina

Vuit de cada deu (83,45%) ciutadans enquestats pel consistori expressen que se senten satisfets amb la feina que tenen en l'actualitat, mentre que un 13,22% no se senten satisfets.

Un 31% creu que no troba feina per poca oferta

Un 31,5% dels enquestats atribueix a la poca demanda dela seva professió a les dificultats per trobar feina. Prop d'un 20% ho vincula al context econòmic, mentre que el 16% ho condiciona a l'edat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.