Societat

El 12% de llars tenen molts problemes per arribar a final de mes

Una de cada tres famílies no té capacitat per afrontar una despesa imprevista, segons una enquesta de l'INE del juliol

Les dades sobre el termòmetre de la pobresa continuen sent esgarrifoses: el 12,1% de les llars catalanes admeten que tenen molts problemes per arribar a finals de mes i el 39% no té capacitat per afrontar despeses imprevistes, com pot ser que s'espatlli la rentadora o haver d'anar al dentista. Són les dades més recents per valorar la situació de les famílies. Les va fer públiques ahir l'Instituto Nacional de Estadística (INE), i corresponen a l'Enquesta de condicions de vida del 2012, amb respostes recollides entre l'abril i el juliol passat.

L'enquesta de l'INE també indica que gairebé el 40% de les famílies catalanes no poden permetre's anar de vacances fora de casa com a mínim una setmana a l'any, i que quasi un 10% s'han endarrerit en algun pagament relacionat amb l'habitatge. L'anàlisi és d'àmbit estatal i indica que les llars murcianes són les que tenen més problemes per anar de vacances (60%), i les navarreses, les que menys (28,8%). En el cas de l'endarreriment en el pagament del lloguer o la hipoteca, les Illes presenten el percentatge més alt (13,7%) i el País Basc, el més baix (2,7%). Múrcia també és la comunitat autònoma on hi ha més famílies que no tenen manera de quadrar els números a finals de mes (22,2%), mentre que a l'Aragó és on n'hi ha menys (4,5%).

Si la valoració es fa en tot l'àmbit estatal, el 12,7% de llars tenen dificultats per arribar a final de mes; el 44,5% no poden marxar de vacances i el 40% no pot assumir despeses imprevistes.

La gent gran fa baixar la població en risc de pobresa

El 21,1% de la població de l'Estat espanyol es troba sota el llindar de la pobresa, una mica per sota del 21,8% que hi havia el 2011. El descens s'explica per la disminució de la taxa de pobresa entre les persones de més de 65 anys, que ha passat del 21,7%, el 2010, al 16,9%, el 2012, perquè per ara no s'han retallat les pensions. El percentatge de població per sota del llindar de la pobresa, en canvi, augmenta en el col·lectiu entre 16 i 64 anys, que ha pujat del 19,4% al 21% en dos anys. Les dades que l'INE va fer públiques ahir destaquen la importància de la formació: el risc de pobresa en les persones amb educació superior és del 10% i del 28,9% si només es té la primària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.