Societat

ALBERT RIBA

PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ ATEUS DE CATALUNYA

“Els ateus vivim en un laberint molt ben centrat”

Albert Riba (Barcelona, 1947) és un jubilat, antic treballador de l'Estat, que dóna vida a l'Associació d'Ateus de Catalunya que ell mateix presideix. Avui dilluns inauguren una minúscula seu social amb una petita biblioteca al barri de Sants de Barcelona.
La nostra associació defensa la laïcitat i la llibertat de consciència i difon l'ateisme
És bo definir-se en negatiu? Ateu vol dir no-Déu.
Ens podríem haver dit lliurepensadors, i de fet estem associats a la UAL, Unión de Ateos y Librepensadores d'Espanya, però ens trobem que hi ha molts creients que es pensen que són lliurepensadors, quan una cosa i l'altra es contradiuen en els termes. Un lliurepensador, per principi, no creu en dogmes i un home religiós, sí. Per aclarir les coses i els nostres principis ens vam dir ateus.
I els ateus han d'associar-se?
Som una entitat legalitzada el 1994 amb aquests objectius: la defensa de la laïcitat, la defensa de la llibertat de consciència i la difusió de l'ateisme.
Inauguren local, situat al barri de Sants. Veig que a la petita biblioteca hi ha la Bíblia i el Nou Testament.
Nosaltres no reneguem d'estudiar els fonaments de les religions. I, escolti, el dia que em demostrin que Déu existeix, jo hi creuré.
Aquests llibres no l'ajuden a creure?
La Bíblia conté episodis de gran violència divina, com l'entrada de Josué a Jericó, que van contra els principis de respecte a la vida que defensem. Aquest no és ni podria ser el nostre Déu. Els evangelis apleguen vaguetats contradictòries. Què vol dir “a Déu els que és de Déu i al Cèsar el que és del Cèsar”?
No creuen tampoc en l'existència de Jesucrist?
Enlloc es demostra fefaentment que va existir. Tenim només constància que en aquella època hi va haver a Palestina un home que va donar joc. Com, per posar un exemple, molts segles després en va donar també el Che Guevara per Sud-amèrica. El Che ha tingut un procés de mitificació semblant al d'aquell home que anomenem Jesucrist.
Hi ha científics de disciplines diverses, algun premi Nobel i tot, que es declaren creients
Nosaltres no ho entenem, i els reptem a demostrar l'existència de Déu amb el mateix rigor i claredat que les seves conclusions i experiments científics. Hi ha també alguns científics, no ho oblidi, que s'escuden en la creença per defensar postures retrògrades. Com ara els metges que desaconsellen els preservatius.
Fa l'efecte, perdoni, que enfrontar-se des de l'ateisme a l'Església catòlica és més còmode que fer-ho per exemple a les formes de l'Islam.
Nosaltres hem signat últimament un document contra la violència islamista, que hem estès també a la jueva representada per l'Estat d'Israel.
Van ser els responsables de la campanya Probablement Déu no existeix que durant uns dies van passejar alguns autobusos de Barcelona. L'ateisme fa proselitisme?
Fixi's que vam dir “probablement”. No ho podem dir del cert, d'acord amb la nostra mentalitat objectiva i científica. I, més que fer proselitisme, increpem la gent perquè pensi i s'interrogui. També ajudem els catòlics que volen renunciar al baptisme perquè apostatin.
Chesterton va dir que els ateus viuen en un laberint sense centre.
Nosaltres vivim en un laberint molt centrat. La dita de l'autor catòlic forma part de les brometes que es projecten sobre nosaltres. Com, per exemple, aquells que afirmen que, en el fons, en alguna cosa de sobrenatural hem de creure.
Dijous és Tots Sants. Aviat serà Nadal. Com viuen amb un calendari tan carregat de festes religioses.
Totes ho són. Vostè sap que segons el Concordat qualsevol dia festiu a Espanya, ni que sigui el de la Constitució, ha de tenir el permís del Vaticà? Nosaltres denunciaríem el Concordat i totes les festes serien laiques en un estat laic. De moment, celebrem Nadal i Sant Joan com les festes dels solsticis, i Pasqua i Tots Sants, com les dels equinoccis.
No organitzen debats amb creients?
Ja ho voldríem, però és impossible: tindrien la represàlia de l'Església.
Quants socis tenen?
El dia que l'Església digui els que té ella, nosaltres comunicarem els nostres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.