Societat

Pesca

L'armada obliga un pesquer de Roses a posar la ‘rojigualda'

El patruller militar ‘Alborán' va controlar ahir a la matinada diversos teranyinaires a les aigües del golf

Els pescadors diuen que els controls compliquen la feina, ja prou compromesa per la crisi

El patruller militar Alborán va inspeccionar ahir a la matinada diversos vaixells pesquers del golf de Roses. Els controls es van produir a sis o set milles de la costa i van afectar com a mínim tres teranyinaires, entre els quals, el Medan, de Roses, i el Manel i Rosa, de Llançà. En almenys un dels casos, els inspectors van retreure a l'embarcació pesquera que no duia la bandera espanyola. Els controls els efectuaven dos membres dels serveis d'inspecció pesquera que des de l'Alborán s'apropaven als pesquers amb un bot pneumàtic i pujaven a bord per fer el control.

“Poseu la bandera”

Mentre es realitzaven les maniobres d'aproximació del bot al Medan, la tripulació del pesquer va sentir perfectament com des del vaixell militar deien als inspectors: “Dile que ponga la bandera nacional.” I com que des del bot no ho sentien prou bé, el comandament militar li va repetir més alt: “Que ponga la bandera, la nuestra, la del país.

Cisco Sastre, patró del Medan, explica que tot plegat va passar quan precisament estaven aixecant la bandera espanyola i que, un cop a bord, els inspectors no van fer cap comentari sobre el pavelló i van procedir a les inspeccions habituals. “Sabem que és obligatori portar la bandera espanyola, però no la posem sempre perquè es fa malbé ràpidament, amb el sol es crema i l'hauríem de canviar cada mes; l'aixequem quan ens vénen a controlar”, va dir Sastre. Un cop a bord, els inspectors van controlar la documentació, les malles i altres aspectes que especifica la normativa del sector, “com és habitual i sense més incidències” va explicar el patró.

Acció en un context de tensió

La inspecció d'ahir, amb la participació d'una embarcació militar, va aixecar les alarmes per una possible relació entre aquestes maniobres i el context polític que viu actualment Catalunya, pocs dies després de l'incident que van protagonitzar els vols rasants de l'exèrcit aeri al Ripollès. Però tant el patró del Medan com el president de la confraria de pescadors de Roses, Antoni Abad, afirmen que aquests controls es produeixen dues o tres vegades l'any, tot i que no sempre amb l'armada perquè els poden protagonitzar altres cossos, com ara la Guàrdia Civil. Alguns pescadors es queixaven ahir que els fan massa controls i que els dificulten una feina que ja és prou complicada per la crisi del sector. Una prova que els controls no són benvinguts és que ahir al migdia hi havia a port més pesquers del que és habitual a aquella hora: un cop escampada la notícia de la presència de l'Alborán, molts van optar per no allargar la pesca i tornar més aviat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.