Societat

Milers de persones protesten a Barcelona per les retallades a l'ensenyament

Alerten que aquestes mesures estan afectant “molt negativament” la qualitat dels centres educatius

Reclamen cobrir les substitucions des del primer dia, reduir les matrícules universitàries i augmentar les beques

La comunitat educativa ha tornat a sortir al carrer aquest dissabte per mostrar el seu rebuig a les retallades a l'ensenyament, tant de la Generalitat com del govern espanyol.

Convocats pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) sota el lema Per la dignitat i la qualitat de l'ensenyament públic, milers de professors, sindicats, associacions de pares i estudiants (50.000 segons els organitzadors i 5.500 segons la Guàrdia Urbana) han iniciat aquest dissabte a la tarda una marxa des de plaça Urquinaona de Barcelona i fins a la plaça de Sant Jaume. Els globus i les samarretes grogues amb el missatge SOS ensenyament públic han tenyit la marxa d'aquest color. Durant el recorregut, han cantat proclames com “Ni ERO, ni atur, ni precarietat. Escola pública i de qualitat”, “La nostra agència de qualificació és l'educació”, “Rigau divina, treballa d'interina” o “Rigau astuta, treballa de substituta”. La concentració ha durat més d'una hora i ha transcorregut sense incidents.

Al final de la manifestació s'ha llegit un manifest unitari que alerta que les retallades estan “afectant molt negativament la qualitat dels centres educatius” i critica que algunes d'aquestes mesures “han deixat uns 2.000 docents a l'atur”. El MUCE acusa el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de “canviar les normes de joc” en modificar la política de substitucions i lamenta que la conseller d'Ensenyament, Irene Rigau, hagi estat “tan obedient” en aquest sentit.

Entre d'altres reivindicacions, els concentrats demanen que les substitucions es cobreixin des del primer dia i que el substitut ho sigui pel 100% de la jornada; que es disminueixi el cost de les matrícules a la universitat, i que s'augmentin les beques menjador i transport.

En declaracions als mitjans, el secretari general d'UGT Catalunya, Josep Maria Alvarez, ha exigit als governs català i espanyol que canviïn les seves polítiques. També ha avançat que la mobilització d'avui, així com una nova que es farà el proper 11 de novembre, ha de servir per preparar la vaga general del proper 14 de novembre. El sindicalista ha animat a la ciutadania a participar d'aquesta aturada ja que ha considerat que “a casa no es trobarà cap solució”.

Per la seva part, el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha assegurat que retallar en educació és “generar problemes”. En primer lloc perquè implica una “caiguda de la inversió i no ajuda a reactivar l'economia” i, en segon lloc, perquè “posarà dificultats per poder tenir després una societat competitiva”. Gallego ha dit que si avui s'escatimen recursos en l'ensenyament dels més petits, en el futur la societat no tindrà la qualificació necessària per abordar una economia més competitiva i sobresortir en el context internacional.

El president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumens de Catalunya (FAPAC), Alex Castillo, ha assegurat que està en joc el futur dels més petits i ha considerat que la política educativa que s'està fent actualment és “molt negativa”. En aquesta línia, ha censurat que “només es busqui reduir despesa” i no es miri pels objectius a llarg termini i la importància de l'educació pel futur de la societat.

El líder i candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, que ha també assistit a la concentració, ha apostat per l'ensenyament com un valor “fonamental per al país i per sortir de la crisi”. El republicà ha contraposat l'actitud dels governs del PP i PSOE, que “el primer que han retallat és l'ensenyament” amb la d'Alemanya, que fins i tot ha augmentat el seu pressupost per a recerca, innovació i ensenyament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.