Societat

turisme

Front veïnal per defensar l'accés lliure al parc Güell

Barcelona vol implantar el 2013 una taxa per als turistes per entrar al recinte

La voluntat de l'Ajuntament de Barcelona d'introduir una taxa d'entrada al parc Güell adreçada exclusivament als turistes ha topat amb l'oposició activa d'un grup d'entitats i veïns de la zona limítrof al recinte, que s'han constituït en plataforma. Ahir al matí van fer el seu primer acte públic a la instal·lació, on van desplegar una gran pancarta davant l'escalinata del drac en què es reclamava que l'accés al parc continuï sent gratuït i sense restriccions. Davant la mirada entre atònita i encuriosida dels visitants forans, posteriorment van llegir el manifest en què exposen les seves reivindicacions. En ell, s'argumenta que el tancament del recinte “atemptaria contra el seu ús públic i comunitari” i, a més, no solucionaria els problemes de massificació que pateix la instal·lació, ja que desplaçaria la presència de visitants cap a la zona forestal que es preveu que quedi fora de l'àmbit d'aplicació de la mesura. Finalment, la plataforma també defensa que hi ha altres fórmules per aconseguir ingressos que reverteixin en el manteniment del parc, com ara exigir el cobrament d'un cànon a les empreses que hi fan algun tipus d'activitat.

Els càlculs del consistori barceloní són que a principis del 2013 ja es podrà implantar aquesta modalitat de cobrament selectiu, que afectaria, únicament, la zona monumental. L'objectiu de la mesura és regular l'accés a un indret que rep 25.000 visitants diaris –30.000 els caps de setmana– unes xifres que segons els experts superen, i amb escreix, els límits raonables per preservar el conjunt patrimonial del parc Güell. L'entrada, de cinc euros, la pagaran només els turistes, que l'hauran d'adquirir a través d'internet per obtenir la reserva, en dia i hora, per poder visitar la instal·lació. Els veïns i barcelonins en quedaran exempts, però encara s'ha d'encaixar la formula legal per evitar que aquesta discriminació xoqui amb la norma comunitària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.