Societat

Tots Sants estrena taxa turística

El nou gravamen català entra en vigor demà i pretén recaptar 50 milions d'euros

Els fons es destinaran a la promoció del turisme

El sector d'allotjaments i l'hoteler s'hi oposen i en recelen

La taxa només afecta els qui pernoctin a
partir del dia 1


El govern va donar marge al sector turístic estiuenc


A partir de demà, pernoctar en un hotel a Catalunya serà alguns euros més car; l'import exacte dependrà de si es fa a Barcelona o a la resta del territori. En efecte, el nou impost que grava les estades en un establiment o equipament turístic entra en vigor el dia 1 de novembre, tal com va aprovar el govern el 10 d'octubre passat. Aquesta controvertida taxa només afectarà tots aquells que pernoctin a partir de Tot Sants, ja que si s'entra abans del dia 1, tot i que s'allargui l'estada, no s'haurà d'abonar la taxa.

L'anunci de la imposició del nou gravamen el va fer públic per primer cop el conseller Mas-Colell el 20 de desembre de l'any passat, juntament amb l'euro per recepta, per fer front a la difícil situació de la balança pressupostària al país. La decisió, presa sense un consens previ amb el sector turístic, va aixecar polseguera i un rebuig generalitzat. Diverses veus van expressar unànimement el seu descontent, i van aconseguir forçar una negociació entre els representants del sector i el govern. La principal preocupació era que se'n pogués ressentir una activitat econòmica que aporta un 11% al PIB català.

Finalment, però, el consens va arribar alguns dies més tard, concretament el 6 de febrer, quan el govern va explicar que es matisaria la taxa turística. L'endemà mateix es va conèixer que es reestructurarien les característiques inicials i, el més important pel sector, que fins a la temporada baixa no s'aplicaria la taxa. Es donava així una treva al turisme d'estiu, en detriment dels que viuen del d'hivern. Aquesta modificació farà ara que els primers dies d'aplicació de la taxa siguin tranquils, ja que, tret de la ciutat de Barcelona, la resta del territori no acostuma a tenir gaire moviment turístic. S'haurà d'esperar a les següents festivitats per veure'n la veritable repercussió.

La idea del govern és que els diners recaptats acabin revertint en el mateix sector turístic. Així, els fons —70% per a la Generalitat i 30% per a les administracions locals, tret de Barcelona, on l'Ajuntament es queda el 34%— aniran destinats a les polítiques de promoció, preservació i desenvolupament d'infraestructures i activitats turístiques, tot i que encara no hi ha definit cap pla. Les expectatives eren en un primer moment considerablement superiors al que finalment s'estima que s'aconseguirà. A principis d'any, el govern va calcular un ingressos de 100.000 milions d'euros, però, al final, ho ha rebaixat a 50 milions d'euros, ja que se n'ha modificat l'import i la taxa inclou l'IVA, la qual cosa evita la doble imposició que temia el sector turístic.

Sembla que l'acord ha satisfet una part del gremi o que, si més no, ha servit per silenciar les crítiques més ferotges. Prova d'això és que ni el Gremi d'Hotelers de Barcelona ni l'Associació d'Apartaments Turístics, Apartur, han trobat el moment per donar la seva opinió actual sobre el tema. Aquesta prudència contrasta amb les reticències d'altres col·lectius afectats, com ara l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, que no només qüestiona la utilitat real de l'impost, sinó que considera que, des del punt de vista operatiu, “serà un caos” i que, davant la complexitat, no seria estrany que la taxa s'acabés suprimint com ja va passar a les Illes Balears.

En aquest sentit, tot i que Catalunya és la primera comunitat autònoma en aplicar una taxa turística al territori, les Illes Balears ja van introduir una ecotaxa, un impost ecològic destinat a la conservació mediambiental de les Illes. La mesura, que va entrar en vigor l'1 de maig del 2002 sota els auspicis del govern socialista, gravava l'estada en hotels i apartaments turístics. En total, els turistes van haver de pagar de mitjana al dia i per persona entre 0'25 euros i 2 euros. La mesura va aixecar també molta polseguera, tot i que es van aconseguir recaptar prop de 60 milions d'euros. Al final, però, amb el canvi de govern, el 21 d'octubre del 2003, es va derogar l'ecotaxa, amb el vot a favor del PP, l'abstenció d'Unió Mallorquina i l'oposició del PSOE, el PSM i Esquerra Unida-Els Verds.

GIRONA S'HO PREN COM A SERVEI

Encara la setmana passada molts hotelers no tenien clar com s'aplicarà la taxa turística. El desconcert, però, s'expressava de manera individual, perquè, tant el gremi d'hotels com l'associació d'apartaments turístics van evitar pronunciar-se sobre un impost que alguns fins i tot pensen que acabarà desapareixent. Responsables dels dos subsectors, que ara prefereixen no parlar, ja van expressar la seva oposició en un primer moment.
01.05.02
Va entrar en vigor
a les Illes Balears l'ecotaxa, que va durar un any.

DESCONCERT AL SECTOR HOTELER

Els càmpings de Girona i Barcelona han rebutjat des del primer moment l'aplicació de la taxa turística. Fins al punt que a Girona ja han dit que no pensen acceptar-la, i a Barcelona han afirmar que l'assumiran els establiments i no la faran repercutir en els clients. “Ja està la cosa prou difícil que haguem de perdre competitivitat”, va manifestar el president de l'Associació de Càmpings de Barcelona, Francesc Caballé.

ELS CÀMPINGS LA REBUTGEN

Les agències de viatges no saben encara com s'ho faran. El vicepresident de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, Jordi Martí, admet que “operativament serà molt caòtic, perquè no és el mateix cobrar la taxa a una parella que a un grup de 500 persones”. A més, Martí qüestiona l'efectivitat de la taxa en si mateixa i opina que, “potser dialogant amb el sector, hi hauria maneres més simples d'obtenir recursos”.

NEGUIT CREIXENT A LES AGÈNCIES

A les comarques gironines la taxa arriba en un moment en què molts establiments hotelers estan tancats perquè ja han acabat la temporada turística. El gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià, afirma que la taxa entra en un moment especialment dur econòmicament i que el sector no té més remei que prendre-ho com si fos un servei més: “Dormir, menjar i col·laborar en el sosteniment de la Generalitat.”
11.400
milions d'euros
és el que es van gastar els turistes internacionals el 2011.
50
milions d'euros
és la quantitat que la Generalitat espera recaptar, cada any.

LA COMPETÈNCIA D'ANDORRA I L'ARAGÓ

Els hotelers del Pirineu de Lleida critiquen amb duresa la taxa. Juan Antonio Serrano, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, afirma que la taxa farà perdre competitivitat al Pirineu català en relació a Andorra i l'Aragó. “És un cost més d'explotació que els altres no tenen, i arriba en un moment dur, amb el client català i espanyol en retrocés per la crisi; per tant, ho haurem d'assumir nosaltres”, sosté Serrano.

BARCELONA ES QUEDA AMB EL 34%

El consistori barceloní es quedarà el 34% de la taxa, tot i que inicialment s'havia proposat que en gestionés la meitat. Finalment serà d'un 34%, tot i que recaptarà més que cap altra destinació, pel nombre de pernoctacions. Xavier Trias esmerçarà la meitat de la quantitat que rebi a fer promoció, i l'altra meitat, a fomentar el turisme responsable així com la protecció del patrimoni i la millora de la qualitat a les zones amb més visitants.
20.12.11
És el dia
en què el conseller Mas-Colell va presentar la taxa turística.

El 53% dels catalans l'aproven

Aval ciutadà

El 53% dels catalans aproven l'aplicació de la taxa turística i rebutgen, en canvi, el copagament sanitari. Així es desprèn de l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió, que va preguntar l'opinió als ciutadans en relació a les dues taxes creades pel govern que han aixecat controvèrsia. El resultat de l'estudi, fet via telefònica a 800 persones, va mostrar un aval parcial a la taxa turística i el recel que desperta el copagament farmacèutic. En aquest sentit, el gravamen per pernoctació té el suport del 53,5% dels enquestats, enfront del 41' 8% que es mostren en contra. En el cas del copagament farmacèutic, el resultat és més ajustat, ja que el 48,8 % està en contra i el 47% a favor. Segons el sondeig, els electors del PP i CiU són els més favorables a les dues taxes.

Impuls internacional

L'Agència Catalana de Turisme va donar a conèixer que Catalunya apostarà per la internalització i diversificació de l'oferta turística, segons es detalla en el nou pla de màrqueting, que es presentarà el mes vinent i que es troba emmarcat en el pla estratègic del turisme 2011-2015. La directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, va explicar que la intenció es reforçar la promoció a l'Amèrica Llatina i aprofitar les connexions aèries existents amb Colòmbia i el Brasil. A més, també s'està entrant al mercat dels Estats Units “directament amb paquets turístics”, més enllà dels creuers. En aquest sentit, els turistes internacionals van deixar a Catalunya 11.400 milions d'euros el 2011, amb la qual cosa van batre una xifra rècord i, aquest any, es preveu tancar amb creixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.