Societat

Matrimoni homosexual avalat

El Tribunal Constitucional aprova, per vuit vots a favor i tres en contra, que la unió entre persones del mateix sexe és legal

El PP acata el rebuig al seu recurs i els col·lectius de gais i lesbianes se'n feliciten

El Tribunal Constitucional (TC) va dictaminar ahir per àmplia majoria –vuit vots a favor i tres en contra– que la llei de matrimonis homosexual és constitucional, i per tant va refusar el recurs que el PP va presentar fa més de set anys contra la norma aprovada pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, amb visceral oposició de l'Església i entitats conservadores.

Amb dues hores de debat, i amb els canvis en la ponència proposada pel magistrat Pablo Pérez Tremps, el ple de l'alt tribunal va avalar la constitucionalitat d'aquesta llei amb una majoria que va més enllà de les teòriques adscripcions ideològiques dels magistrats, ja que, als sis vots dels considerats progressistes, se n'hi van sumar dos dels conservadors, com Francisco Pérez de los Cobos. El president Pascual Sala i els magistrats Pérez Tremps, Encarnación Roca, Luis Ortega, Adela Asúa i Fernando Valdés van votar a favor de la constitucionalitat de la llei, i també Manuel Aragón, tot i que va emetre un vot particular, ja que comparteix la resolució però no el raonament jurídic de la sentència, que es detallarà en les pròximes setmanes.

Després de saber-se la resolució, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va assegurar: “El govern l'acata i, pel seu caràcter vinculant, no modificarem la normativa vigent, tal com vaig anunciar.” Gallardón va assegurar que els populars van posar de manifest des del primer moment que “el dubte existia” i per això es va plantejar un recurs per aclarir si un matrimoni entre dues persones del mateix sexe és afí a la Constitució.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va celebrar la decisió del Tribunal Constitucional de rebutjar el recurs del PP contra la llei que legalitza els matrimonis entre persones del mateix sexe. “La igualtat ha prevalgut sobre els qui, un cop més, intentaven imposar la seva moral”, va dir Rubalcaba a través de Facebook.

Qui no amagava la seva satisfacció ahir era la Coordinadora de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya. “És important donar les gràcies a tots els partits polítics i moviments socials que ens van donar suport en aquell moment i que ho han continuat fent al llarg d'aquests anys”, explicava el secretari general de la Coordinadora LGTB, Joaquim Roqueta. Tot i això, afirmava que la por actual és que “no es retalli en altres drets fonamentals, com les operacions de canvi de sexe o els tractaments de fertilitat”. Pel que fa a l'Associació de Famílies Lesbianes i Gais, la seva presidenta es mostrava contenta i recordava que aquest temps “no ha estat un neguit, sinó un estímul per estar alerta”.

Les entitats i les famílies LGTB es reuniran aquesta tarda, a les sis, al parc de la Ciutadella, per celebrar la decisió favorable del TC. “Farem pinya. No només hi haurà gent homosexual, sinó també heterosexual, perquè amb aquesta decisió tota la societat guanya en drets i llibertats”, conclou Vendrell.

Segons les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), hi ha hagut uns 22.000 casaments entre persones del mateix sexe des que es va aprovar la llei, el 2005, fins al 2011. S'hi han de sumar unes 3.000 unions més del 2012, que és la xifra mitjana d'anys anteriors. Actualment, el matrimoni homosexual és legal a onze països: l'Estat espanyol, Holanda, Bèlgica, el Canadà, Sud-àfrica, Noruega, Suècia, Portugal, Islàndia, l'Argentina i Dinamarca.

La lluita pel matrimoni ha servit per unir tot el moviment LGTB
Elisabet Vendrell
pres. associació famílies LGTB
La igualtat ha prevalgut sobre els qui, un cop més, intentaven imposar la seva moral
Alfredo Pérez Rubalcaba
Secretari general del PSOE
No reformarem la llei de matrimonis, tal com vaig anunciar. La resolució és vinculant per a nosaltres
Alberto Ruiz Gallardón
ministre de justícia
25.000
casaments
entre persones del mateix sexe s'han dut a terme des del 2005 fins a aquest any, segons l'INE.

“Els nostres fills tenen una cobertura legal al 100%”

Els col·lectius homosexuals mostraven ahir la seva alegria. “Que el TC digui que tots som iguals posa el principi d'igualtat als drets humans. Ara ja no hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona, sinó que tots som iguals”, explicava ahir Vendrell. Una satisfacció que compartia Roqueta. “Aquesta decisió és irrevocable, un punt final. Ara ja no es qüestionarà més la igualtat”, afirmava. A més, apuntava: “A partir d'ara hem d'aconseguir la igualtat en tots els àmbits i que es facin polítiques proactives d'igualtat.”

Vendrell recordava que aquests set anys “han servit per demostrar que els fills de les parelles homosexuals tenen un desenvolupament normal” i que abans de la reforma del codi “aquests nens es trobaven desemparats”. La llei els va permetre “estar protegits”: “Ara els nostres fills tenen una cobertura legal al cent per cent i això els assegura un creixement sa i en equilibri.” A més, també explica que aquesta lluita pel matrimoni homosexual “ha unit tot el moviment LGTB”. I, en el seu cas, afirma contundentment que aquests anys d'espera han estat de lluita: “Així no deixem que els nostres drets siguin trepitjats.” Sens dubte, Vendrell assevera: “La resolució favorable del TC era el que estàvem esperant.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.