Societat

comerç

Nous aires per als Encants Vells

El popular mercat barceloní d'articles de segona mà aprofitarà el trasllat a la nova seu el 2013 per ampliar l'oferta comercial

També es dotarà d'un reglament de funcionament que li permetrà tenir un horari més lax

És un indret tan singular com captivador, un eixam desordenat de racons i parades a cel obert d'articles de segona mà que l'han convertit en un dels mercats més idiosincràtics de Barcelona. Amb 5 milions de visites anuals i una facturació que fluctua entre els 20 i els 25 milions d'euros, els Encants Vells –el que podria ser l'equivalent del Marché des Puces de París o el Brick Lane Market de Londres– afronten un procés de transformació que culminarà el setembre del 2013 amb la mudança al nou equipament que s'està construint entre els carrers de Castillejos, Casp i l'avinguda Meridiana. El canvi, però, no serà únicament físic, ja que també servirà per potenciar l'oferta comercial i de serveis de l'equipament i, alhora, regular el seu funcionament intern. Un projecte de futur que representarà una inversió intimidant –56,4 milions d'euros– en l'actual context de recessió econòmica.

L'evolució de les obres ja permet visualitzar el que serà l'element arquitectònic central del nou espai, una imponent coberta triangular de zinc de 24 metres d'alçada. Una estructura colossal que no impedirà, però, que els Encants Vells continuïn sent un mercat a l'aire lliure, un dels seus trets identitaris irrenunciables. La superfície total de l'equipament serà de 35.440 m² enfront dels 14.000 m² que té l'actual emplaçament, situat des del 1928 en règim de provisionalitat a tocar de la plaça de les Glòries. Comptarà amb dues plantes soterrades, una de les quals per encaixar-hi la zona de càrrega i descàrrega i el magatzem de mercaderies. A l'altra es construirà un aparcament de 300 places.

Amb el trasllat, l'oferta comercial serà sensiblement menor –247 establiments enfront dels 275 actuals–, però molt més diversa. Els productes de segona mà, i específicament els mobles, continuaran sent el distintiu del mercat, juntament amb l'artesania o la moda. S'ampliarà, però, de manera substancial l'oferta de locals dedicats a la restauració, “que seran un nou reclam per a aquests nous encants”, segons comenta el regidor de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona, Raimond Blasi. S'està estudiant la possibilitat que aquests negocis –en principi, un restaurant i sis bars més on possiblement també se servirà menjar– tinguin un horari de tancament més flexible respecte de la resta de parades, amb l'objectiu de dinamitzar la zona i captar clientela d'espais com ara el TNC o l'Auditori.

La dinàmica inherent a un espai tan peculiar com els Encants Vells ha propiciat que el seu funcionament intern s'hagi regit, principalment, a base de la força del costum. Amb el canvi d'ubicació, això ja no serà així. El mercat es dotarà d'un reglament intern, ja pactat, que fixarà les normes a partir de les quals, per exemple, s'ha de fer la tradicional subhasta que se celebra a primera hora del matí per adquirir lots sencers de productes. Actualment, l'equipament obre els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de 9 del matí a 5 de la tarda, tot i que a la pràctica a les 3 de la tarda ja no hi ha activitat. Això també canviarà amb el nou reglament. El nou horari s'estén de dilluns a dissabte, de 9 del matí a 8 del vespre.

LA XIFRA

56,4
milions d'euros
és el cost total que suposarà la construcció del nou mercat dels Encants Vells.

LA FRASE

El nou edifici serà una millora evident per al mercat, però és evident que tot canvi genera incertesa
Diego Escámez
president dels venedors i paradistes dels encants

El trencaclosques de Glòries

La construcció dels nous encants s'incardina dins una gran operació que té com a objectiu transformar tot l'entorn de la plaça de les Glòries, un dels grans projectes urbanístics que Barcelona té pendents des de fa anys i panys. Sobre plànol, els terrenys que actualment ocupa el mercat de manera provisional des del 1928 s'han d'alliberar per permetre reurbanitzar la zona i enderrocar definitivament el timbal viari de la plaça. Els venedors accepten amb predisposició, però també amb certa resignació, aquest trasllat forçós que, a priori, ha de ser en pro del bé comú. “Sempre hem dit que no volíem ser un impediment per a la reordenació de Glòries i que l'única condició que posàvem era poder ubicar-nos en una zona relativament pròxima”, comenta Diego Escámez, president de l'associació que agrupa als paradistes dels Encants Vells. Els terrenys que es van escollir al seu dia per alçar el nou equipament reuneixen aquesta condició, ja que es troben en una zona propera a Glòries que està cridada a ser un nou punt de centralitat de la capital catalana. No en va acull dos dels equipaments culturals més potents de la ciutat, el Teatre Nacional de Catalunya i l'Auditori, i a escassos metres també hi ha el nou centre DHUB.Tot plegat no amaga, però, que sobre el projecte de reconversió de tot el voltant de la plaça continuen sobrevolant interrogants i inconcrecions intrigants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.