Societat

Descobreixen una de les claus per predir la metàstasi en els càncers de còlon

Científics de l'IRB descriuen el paper de les cèl·lules sanes a l'hora de facilitar l'aparició de nous tumors

El test per analitzar el risc pot arribar en cinc anys

Un equip de 17 investigadors del laboratori de càncer colorectal de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona ha descobert que les cèl·lules sanes (l'estroma) que envolten el tumor, en el cas del càncer de còlon, són decisives a l'hora de produir metàstasis.“L'estudi mostra que les cèl·lules tumorals es comuniquen amb les cèl·lules del seu entorn”, afirma Eduard Batlle, el científic que ha liderat, juntament amb Elena Sancho, aquesta investigació.

L'anàlisi, que es publica avui a la portada de la revista Cancer Cell, posa èmfasi en l'experimentació amb les cèl·lules sanes de l'entorn del tumor. “Fins ara, per saber si un pacient de càncer de còlon faria metàstasi, s'investigaven les cèl·lules tumorals, i a partir d'aquest treball caldrà mirar el sòl i no tant la llavor”, sosté Batlle.

En aquest sentit, i segons l'estudi, quan les cèl·lules mare tumorals arriben al fetge, lloc habitual de les metàstasis de còlon, alliberen a l'ambient la molècula TGF-Beta. Les cèl·lules de l'entorn tumoral hi responen alliberant altres molècules. “L'estroma fa de proveïdor d'una sèrie de funcions que fan que hi hagi metàstasi”, explica Batlle. Els científics han comprovat que la producció d'interleucina-11 per l'estroma indueix en les cèl·lules mare tumorals una sèrie de canvis genètics que li atorguen la capacitat de sobreviure en el nou òrgan colonitzat.

La investigació, que s'ha basat en l'anàlisi de 345 casos de pacients amb càncer de còlon, extrets de bases de dades públiques, i mostres de pacients de tres hospitals de Barcelona, assenyala que, en poc més de cinc anys, hi podria haver un test que predigui els pacients que tenen risc de fer metàstasi i així poder adaptar el tractament segons el pronòstic. Això evitaria que entre un 10% i un 15% de malalts que mai faran metàstasi —segons han observat els científics— se sotmetessin a tractaments de quimioteràpia. A més, serviria perquè als pacients que presentin un alt risc se'ls administrés una teràpia més agressiva i un control més constant. “Encara no està dissenyat, però hi ha la idea que el test comprovi la comunicació entre cèl·lules tumorals i cèl·lules sanes”, hi afegeix Batlle.

L'estudi també mostra que, si s'elimina el senyal de la TGF-Beta a les cèl·lules sanes, es bloqueja la iniciació de la metàstasi. Batlle afirma que “hi ha companyies que tenen fàrmacs en fase experimental que inhibeixen la TGF-Beta en la fase inicial”, però un cop aquesta molècula es troba instaurada en l'òrgan llunyà, l'inhibidor no té cap efecte.

L'anàlisi ens ha permès veure que les cèl·lules tumorals es comuniquen amb les del seu entorn
Eduard Batlle
investigador icrea de l'IRB

Augmenten d'un 50% els casos de càncer de pell

En l'última dècada, els casos de càncer de pell han augmentat d'un 50%, segons mostra un estudi fet per la unitat de melanoma de l'hospital Clínic de Barcelona en col·laboració amb 23 hospitals catalans més que s'ocupen d'aquests tumors. El cap del servei, Josep Malvehy, va explicar que aquest augment, que va qualificar “d'alarmant”, està causat per una exposició intensiva de la pell al sol amb coïssor des de dècades enrere. Malvehy va sostenir que s'ha produït una relaxació a l'hora de prendre el sol i que la insolació s'hauria de controlar, amb cremes i tenint en compte les característiques de cada persona. Segons Malvehy, el càncer de pell és el més freqüent, i va advertir que “el 30% dels espanyols desenvoluparan aquesta malaltia”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.