Societat

BOULANE SAVANE

INFORMÀTIC SENEGALÈS I COOPERANT

“N'hi ha que triguen hores per arribar fins a l'escola”

Va arribar amb vint anys a Catalunya i va estudiar telemàtica al Tecnocampus de Mataró, on manté estrets lligams. En tornar al Senegal, va impulsar el Lycée Complex Escolaire Khabilaria, on ajuden els joves exclosos del sistema educatiu.
Aquí hi ha oportunitats que és difícil que allà hi siguin, com ara l'accés a la informàtica
Està a punt d'anar al Senegal un altre cop. L'hi espera molta feina?
Segur que sí. Allà el curs escolar comença a l'octubre, ja vaig tard. Hauré de fer entrevistes a molts dels joves que volen venir al centre.
Com va començar tot plegat?
El 2006 vaig tornar al meu país per visitar la família i vaig anar a veure la meva antiga escola. Aquí t'adones que hi ha unes oportunitats que és difícil que siguin allà, com ara l'accés a la informàtica. Vaig demanar al Tecnocampus si volien donar un cop de mà cedint material que aquí està en desús per aprofitar-lo allà.
Però el projecte va més enllà, no?
Quan vaig acabar d'estudiar, l'any 2009, vaig marxar i amb uns companys vam crear el complex escolar Khabilaria, a la ciutat de Tambacounda, al sud del Senegal. Només es pot repetir dos cops durant el batxillerat; si es passen van fora de l'escola. Hi ha escoles amb més de dos mil estudiants i seixanta o setanta alumnes per aula, això també fa augmentar el fracàs escolar.
I van voler actuar.
Si no estudien s'estan al carrer, on troben delinqüència i prostitució. D'altres vénen a Europa a buscar-se la vida. La majoria d'immigrants que són aquí no tenen estudis perquè no van tenir l'oportunitat de seguir estudiant. Ens vam posar en contacte amb el govern senegalès per mirar de resoldre el fracàs escolar i donar sortida a aquests joves, que són el futur del país.
Com funciona la vostra escola?
Els joves que estan exclosos del sistema no pensen ni a tornar-hi, perquè estan desanimats. A l'escola tenen una segona oportunitat. El primer any vam tenir 119 alumnes i el segon ja eren 300. El govern ens ha cedit els terrenys i disposem de professors de les escoles estatals que vénen a ajudar-nos en hores lliures.
Teniu més ajudes?
Hi ha empreses d'allà que també ens han cedit material, tal com fa el Tecnocampus des d'aquí. Tenim aules d'informàtica on aconseguim que molts joves es tornin a interessar pels estudis, guanyin confiança en ells mateixos i vinguin a l'escola de forma voluntària.
I després troben feina?
N'hi ha que sí. Però l'objectiu per nosaltres és que puguin tornar a fer una prova per retornar al sistema educatiu estatal. Molts d'aquests joves ja no s'ho creuen, que puguin tenir cap sortida amb els estudis. Estem molt satisfets dels resultats perquè l'any passat vam aconseguir que un 20% tornessin a les aules i alguns fins i tot han accedit a la universitat. És molt gratificant. Comptem amb uns grans mestres que tenen molta experiència, perquè no és fàcil estimular aquests joves. Fem uns horaris que s'adeqüen als dels mestres.
El projecte està morint d'èxit.
Tenim suport perquè el que fem és innovador. Intentem que tinguin un nivell per poder continuar estudiant, i oferir el que els pot motivar. L'any passat vam començar un curs d'ofimàtica i quan acabin aniran a les empreses a fer pràctiques per agafar experiència.
Del govern, en rebeu ajudes?
El Ministeri d'Educació ens dóna suport perquè no hi ha ningú més que faci aquesta feina. L'escola va començar amb cinc aules que vam fer amb els pares dels alumnes. Ara no tenim cabuda, perquè donem resposta a alumnes dels pobles i barris del voltant. Tenim el perill que molts deixin de venir perquè n'hi ha que triguen hores per arribar fins a l'escola amb bicicleta. Hem de mirar que això no passi i ampliar l'oferta. Ara el govern ens ha cedit un espai d'una hectàrea per ampliar el centre.
Així serà un any ple de feina.
És un projecte a llarg termini que s'haurà de fer de mica en mica. Ara tenim tres edificis separats a la ciutat, cosa que ens complica molt el funcionament i la coordinació d'alumnes i mestres.
Què el va fer tornar al seu país?
Em vaig adonar que aquí hi ha molta gent que fa un servei a la societat, i allà són molt pocs. Jo faig d'informàtic, però també puc aportar alguna cosa a l'escola. Em fa il·lusió saber que els joves estan esperant que torni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.