Societat

turisme

El sector de la neu demana el retorn de la setmana blanca a l'ensenyament

Les estacions d'esquí alerten que baixa l'afició a la neu entre els joves

Es proposa tornar a recuperar la setmana festiva del tripartit a escoles i instituts

La temporada passada el sector de l'esquí a Catalunya va registrar una baixada d'un 17% en la venda de forfets. Aquest descens es va atribuir, en bona part, al temps, ja que va començar a nevar tard i ho va fer poc a la majoria d'estacions, que van haver de subsistir en gran part amb l'ajuda dels canons de neu artificial.

Però, a part del clima i de la crisi econòmica, que fa reduir el nombre de dies que els esquiadors pugen a la muntanya al llarg de la temporada, el sector està alarmat per un fenomen de més llarg termini, que és la caiguda del nombre de practicants d'esquí nous. Per això ahir, durant la presentació de la temporada d'esquí al Pirineu de Lleida, Quim Alsina, president d'ACEM, patronal del sector a Catalunya, ho va aprofitar per fer una demanda clara al govern de la Generalitat que surti de les eleccions de diumenge: la reintroducció de la setmana blanca de vacances escolars. “És un fenomen que també està passant al conjunt de l'Estat, on la caiguda del nombre d'esquiadors va ser d'un 22% l'any passat, i en general a tot Europa, però en altres llocs tenen un suport explícit de les administracions, com a França i la seva setmana blanca”, va apuntar Alsina. Durant un mes, els escolars dels diversos departaments regionals fan vacances d'una setmana de manera esglaonada i ells i els seus pares, o bé en excursions organitzades pels centres escolars, visiten les estacions d'esquí o altres centres de turisme.

Fa dos anys la conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, llavors a càrrec del socialista Ernest Maragall, va imposar la setmana blanca al mes de febrer. L'experiència no s'ha repetit. “Es va pensar malament, perquè es van considerar unes vacances pagades, i ara no estem per finançar vacances pagades, però el que sí que es pot fer és avançar l'inici del curs una setmana al setembre i poder fer una setmana d'aturada cap a finals d'hivern”, diu Alsina.

El sector confia a recuperar els dos milions de forfets a Catalunya. Els cims del Pirineu fa setmanes que han començat a rebre neu i s'espera una nevada important cap a finals de la setmana vinent, cosa que garantiria l'inici de la temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.