Societat

fira de girona

Crispació per una inspecció sorpresa al Saló Tot Nuvis

Dues inspectores de Treball demanen documentació a la majoria d'estands i fan una quarantena de citacions

L'alcalde mostra “profunda indignació” per fer-ho en la fira i en jornada de reflexió

Dues inspectores de Treball van irrompre ahir per sorpresa al Saló Tot Nuvis de Girona i van passar gairebé estand per estand a demanar documentació. Fruit de les inspeccions, van presentar una quarantena de citacions, segons càlculs municipals. Els expositors van mostrar ahir el seu profund malestar perquè unes inspeccions que no s'expliquen es fessin en el saló –on molts són ajudats per familiars i amics– i no pas en els mateixos establiments. L'alcalde Puigdemont es va afegir a la indignació i va carregar durament contra l'Estat.

“És patètic! Véns aquí a mirar de tirar endavant i no et deixen”, lamentaven ahir les germanes Nina i Cristina Portillo, responsables d'Adart and Excellence Films. El malestar era generalitzat a la fira i els expositors no parlaven de res més. Alguns fins i tot s'organitzaven perquè si tornaven les inspectores s'avisessin amb senyes. “Entenc que fan la seva feina, però han anat a sac i a fer mal”, va assegurar Raül Rodríguez, responsable de Divervesta. Segons va explicar, en el moment de la visita estava parlant amb un amic: “Els he dit que ell no estava treballant, però com que tenia propaganda a la mà han demanat les dades i que ja diran alguna cosa.”

Les dues inspectores van anar passant pels estands. Van demanar les dades personals, les fiscals i la situació laboral de tots els treballadors. En els casos de dubte o de no tenir la documentació, els lliuraven una citació perquè es personessin dilluns a l'Oficina d'Inspecció de Treball. És el cas d'Ernest Jordà de Can Caballé, que va qualificar l'escena viscuda com a “molt denigrant”. En el moment de la visita no tenia la documentació. Tot i ser dissabte, va localitzar el gestor, que li va enviar les dades per correu electrònic “per si tornaven”. No es descartava que tornessin al llarg del saló. En aquest cas, alguns expositors s'organitzaven per, quan entressin, al recinte tancar els llums en senyal de protesta.

El malestar va arribar a l'Ajuntament. L'alcalde, Carles Puigdemont, va parlar de “profunda indignació” i “incredulitat”. Va lamentar que les inspeccions s'haguessin fet al saló i en jornada de reflexió: “No és admissible que irrompin en un saló consolidat en l'actual situació econòmica; si hi ha sospita, que vagin a l'establiment a demanar la documentació”, va assegurar. L'alcalde va acusar directament l'administració espanyola: “L'Estat no vol tenir cap més relació amb Catalunya que vassallatge”, va dir.

Les inspeccions van coincidir amb la visita a la fira de Coral·lí Cunyat, regidora de Turisme i Comerç. En tenir-ne coneixement va anar a buscar les inspectores i els va exigir que s'identifiquessin i li expliquessin el motiu de les inspeccions. Les dues funcionàries es van acreditar –alguns expositors van denunciar que els havien fet les inspeccions sense que les dones s'acreditessin–. Ara bé, es van negar a donar explicacions del motiu del control. “Han inspeccionat gairebé tots els expositors i han fet entre 35 i 40 citacions”, va explicar la regidora.

A la fira de Girona van reconèixer el malestar dels expositors, però van treure-hi ferro. Van confirmar que les inspectores no havien demanat documentació a la fira.

LA FRASE

Aquesta feina l'han de fer quan pertoca i no en una jornada de reflexió ni en un saló
Carles Puigdemont
Alcalde de Girona

El Saló funciona amb normalitat

La inspecció sorpresa al Saló Tot Nuvis va causar fort rebombori, però va transcendir poc als visitants. Al llarg del dia d'ahir la mostra va funcionar amb total normalitat i van ser moltes les parelles que hi van assistir per buscar informació pel seu casament. Empreses de restauració, modistes, música en viu, agències de viatges... S'hi pot trobar tot el necessari per a l'organització d'una boda. En Lluís i l'Aina, de l'Escala, van visitar el saló ahir al matí: “Hem vingut sense tenir gaire res decidit, només el restaurant”, van explicar. En van sortir amb informació del viatge, del vestit, d'alguns detalls i amb les participacions decidides: “Les volíem molt vintage i hem trobat el que buscàvem”, van dir satisfets. Van ressaltar la virtut de trobar totes les empreses en un sol espai.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.