Reportatge

Per Nadal, de fires

Antigament obrien portes per Santa Llúcia, però a l'actualitat els mercats amb objectes nadalencs s'avancen i ja se'n podran visitar arreu

Les fires que ofereixen objectes per preparar el pessebre i guarnir les cases per al Nadal s'anomenen de Santa Llúcia, ja que tradicionalment es paraven el 13 de desembre. El baró de Maldà explica al seu Calaix de sastre, com n'estaven de plens els carrers vora la catedral de Barcelona el dia de Santa Llúcia de 1786 perquè s'hi havien posat moltes casetes que venien pessebres, figuretes de fang i de cartró, imatges de sants...

226 anys després

Els barcelonins i moltíssims visitants repeteixen el ritual de passejar per la fira de Santa Llúcia, ara a l'avinguda de la Catedral. Enguany estarà oberta fins al 23 de desembre i les parades s'agrupen segons si venen pessebres i figures, verd i vegetació i artesania. Cada dia, la mainada hi podrà fer cagar un tió gegant. El dia 14 s'hi celebrarà la 19a Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs a Catalunya, amb cercavila de la Carassa de Nadal, el lliurament del guardó de firaire d'honor, titelles i actuacions musicals.

Tossa convida a sopa calenta

M.J.R.

Tossa de Mar celebrarà el seu Mercat de Nadal del 6 al 9 de desembre. Al passeig del Mar i al passeig Mossèn Cinto Verdaguer hi haurà instal·lades unes cinquanta-cinc parades que oferiran tota mena d'objectes d'artesania i productes i ornaments nadalencs. La fira es podrà visitar de les deu del matí a les vuit del vespre. A les sis de la tarda, quan ja és fosc i refresca més, aquells qui ho desitgin podran comprar un tiquet per degustar un plat de sopa calenta. De les olles se n'ocuparà el col·lectiu Cuineres de Tossa, que el dijous dia 6 prepararan una bona escudella de Nadal, l'endemà repartiran sopa de fesols menuts i finalment, el dia 8 serviran una sopa de cigrons. El diumenge dia 9, la fira clourà aquesta edició a les tres del migdia i per això ja no s'oferiran degustacions.

Més propostes

Cambrils (Baix Camp)

Del 6 al 9 de desembre a la pl. del Pòsit, de 10 a 20.30 h, amb xocolatada, música, tallers...

Del 5 al 8 de desembre, de 10 a 21 h, a la pl. d'Espanya, Fira Regal de Nadal, amb activitats infantils cada tarda. Un trenet turístic connectarà les dues fires.

Reus (Baix Camp)

Fins al 17 de desembre, Mercat de Nadal a la pl. del Mercadal.

Del 6 de desembre al 5 de gener, a la plaça de la Llibertat, Mercat d'Artesania.

Mataró (Maresme)

Fins al 23 de desembre, a la pl. Santa Anna, de 10 a 13.30 h i de 16.30 a 21h, XXX Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal, amb tallers, nadales, contes...

Prullans (Cerdanya)

Del 6 al 9 de desembre, a la pl. de la Cerdanya, Fira del Pessebre i d'Artesans. Els dies 6, 7 i 8 a la tarda, al voltant de l'església, representació del pessebre vivent.

A Begur, la cinquena edició

Després de la bona acollida de la darrera edició, l'Associació de Comerciants i l'Ajuntament de Begur han decidit allargar les dates de la V Fira de Nadal, que es portarà a terme del 6 al 9 de desembre als carrers del centre. La vintena de parades es podran visitar de les onze del matí a les vuit del vespre i s'hi podrà trobar diferents productes nadalencs com decoració de la casa i per fer el pessebre, avets i plantes nadalenques, torrons i neules, productes d'espart, roba i complements... La fira també tindrà un espai infantil, amb activitats per a la mainada com ara tir amb arc, passejos en poni i tallers diversos. A més, a la sala d'exposicions municipal s'hi mostraran els pessebres realitzats pels alumnes de l'escola Dr. Arruga. Durant la fira es recolliran joguines noves destinades als serveis socials del poble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.