Societat

De la Norma a la Queta

El Palau Robert rep una exposició sobre les campanyes lingüístiques que han ajudat a normalitzar el català

L'objectiu és fer un recull de les iniciatives més destacades, emmarcant-les en el seu context històric

Tres dècades han passat ja des de la primera gran campanya institucional a favor del català: la Norma, la noia jove amb una granota blava que reivindicava no només parlar el català, sinó utilitzar-lo correctament. “Vam decidir escollir una noia perquè en aquell moment era menys impertinent que el fet que un senyor hagués de donar-nos lliçons”, va explicar ahir a la tarda durant l'acte de presentació de l'exposició Avancem amb el català. 30 anys treballant per la llengua, el dibuixant de la Norma, Juste de Nin. “El que ens va captivar de l'Anna Solà –la nena amb qui es va inspirar de Nin per fer la Norma– va ser la seva expressió, els seus ulls.”

Aquesta va ser la primera, però no l'última campanya, ja que des d'aquell 1982 n'han vingut moltes més, totes però amb el mateix objectiu: normalitzar el català, després de dècades de persecució.

El Departament de Cultura ha recollit en un sol espai les campanyes més importants. “Hem volgut fer un recorregut explicant les principals, sense oblidar-nos del context polític i social que engloba cadascuna. El fil conductor de l'exposició són les persones, ja que entre totes podrem construir el futur lingüístic”, va explicar la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley. El resultat no ha pogut ser més fidel. Al mig de la Sala Cotxeres se situa una escala on a cada esglaó es presenta una de les campanyes. Així doncs, els més de cent assistents a l'acte van poder delectar-se ahir amb material gràfic i audiovisuals de campanyes com ara Es nota prou que som a Catalunya?, El català sobre rodes, Tu ets mestre o Dóna corda al català, amb la tant recordada Queta, la boca que empenyia a parlar la llengua catalana amb llibertat.

Qui també va expressar ahir la seva alegria va ser l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que va voler recordar que “vam fer el que havíem de fer” i que “on hi ha una llengua, hi ha una nació”. A més, va assegurar que “estem en un moment amenaçador, per això, hem de seguir fent aquesta gran batalla”.

L'exposició, que es podrà veure fins al 8 de gener a la Sala Cotxeres del Palau Robert, conté també un audiovisual on apareixen les campanyes i la valoració de personatges com el propi Pujol, Nin, Núria Feliu, Miquel Calçada i Els Amics de les Arts. La mostra es traslladarà a diverses poblacions catalanes i també a fora del país. “És una exposició itinerant, és a dir, es podrà ampliar i adaptar-se a cada població”, va explicar Griley. De la Norma a la Queta han passat trenta anys, però el propòsit continua sent el mateix. Tal com va remarcar Pujol: “El català depèn de vostè.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.