Societat

El comerç obre 22 dies seguits per incentivar les vendes

L'arribada de les baixes temperatures coincidint amb la campanya de Nadal farà vendre més

El comerç espera que aquestes festes ‘salvin' una temporada molt fluixa

Augmenta la venda dels regals ‘pràctics'

A partir d'avui els comerços de Catalunya tenen permís per obrir durant vint-i-dos dies seguits, segons el calendari establert per la Generalitat. A la majoria de grans ciutats i eixos comercials els botiguers no desaprofitaran l'ocasió ja que, amb el permís per obrir fins a cinc dies festius seguits –el 6, que és dia de la Constitució, el 8, que és la Puríssima, i els diumenges següents, 9, 16 i 23– s'asseguren una allau de clients que voldran resoldre les compres de Nadal i Reis. Després del parèntesi dels dies de Nadal i Sant Esteve també es podrà obrir el diumenge 30, ja exclusivament per a les compres de Reis. “Per a molts comerciants les vendes de Nadal i Reis suposen fins a un 25% de les vendes de tot l'any”, explica Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya.

Els botiguers no esperen grans alegries però confien en el consum propi d'aquesta època –“qui més qui menys compra alguna cosa, aquests dies”, diu Fraile– per “recuperar les pèrdues de l'any”. “De ben segur que la campanya de Nadal serà fluixa perquè les circumstàncies són les que són, però igualment la campanya ha de servir per donar aire al sector, que està molt tocat”, explica Fraile.

El comerç creu que si bé s'arribarà a vendre el mateix que l'any passat, al final la facturació serà menor ja que els botiguers han hagut d'abaixar el preu dels productes per atraure la clientela. De fet, les campanyes d'ofertes i descomptes “especials” ja s'estan fent tot l'any a la majoria d'establiments.

El fet que aquest any el fred hagi arribat abans, quasi coincidint amb la campanya de Nadal, serà “molt positiu”, explica Vicenç Gasca, president de Barcelona Comerç. I confirma: “Quan fa fred no només se'n beneficia el sector de la roba i complements. Quan fa fred tots els sectors es mouen.”

El president de Barcelona Comerç manté que els botiguers han constatat que gran part dels regals que es faran enguany seran “coses pràctiques”. “Hem vist que la gent està comprant molt coses de les que «fan falta»”, puntualitza Gasca.

Més dies oberts?

La campanya de Nadal d'aquest any pot ser l'última amb els horaris comercials establerts per la Generalitat, ja que el govern espanyol ha presentat un decret que, a la pràctica, suposaria la llibertat total d'horaris. Els comerciants catalans estan en contra del decret estatal no només perquè envaeix competències sinó perquè suposaria, “un canvi de model comercial” que beneficiaria les grans superfícies en detriment del petit comerç i comerç familiar.

LA XIFRA

6
dies festius
són els que obriran els comerços per la campanya de Nadal. Els dies 6 i 8, i els diumenges 9, 16, 23 i 30.

LA DATA

7/01/2013
és el dia
que comencen les rebaixes després d'una intensa campanya comercial de Nadal i Reis.

Any de tauletes i ‘smartphones'

Informàtica

Els productes domèstics més demanats són els d'informàtica, especialment les tauletes i els de telefonia, entre els quals destaquen els telèfons intel·ligents. En segon lloc hi ha tots els productes relacionats amb la salut. Un estudi de l'Observatori Cetelem de Distribució 2012 de l'Estat espanyol manté que les vendes de tauletes han crescut un 22%, tot i que en general en el sector informàtic hi ha hagut un retrocés. L'informe també diu que en l'últim any el 87% de la població es va compar un telèfon mòbil.

Comunitat en línia

La Caixa ha creat la primera comunitat en línia que permet connectar els comerços amb els seus clients a través de la publicació d'ofertes i descomptes. El sistema permet que els consumidors puguin accedir immediatament a promocions i oportunitats dels comerços que estiguin al seu voltant. Els clients podran accedir al portal per dues vies: a través d'internet i mitjançant smarphones. Només està disponible per a Android, que permet que el client accedeixi a ofertes geolocalitzades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.