Reportatge

Pastorets a l'escenari

Ulldecona s'avança i aquest diumenge estrena una de les representacions dels Pastorets més matineres. Durant les festes de Nadal se'n podran veure arreu

Hereus de les antigues representacions dels drames religiosos medievals, els Pastorets omplen teatres Nadal rere Nadal i s'han convertit en una de les propostes més entranyables de les festes. Se'n programen arreu de Catalunya i n'hi ha diverses versions, però totes tenen al moll de l'os la lluita del bé i del mal en un temps proper al naixement de Jesús. Per això, àngels i dimonis es passegen pels escenaris i converteixen els humils pastors en peons de la seva batalla. Actualment, el text més representat, amb diverses adaptacions, és Els Pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesús, que Josep Maria Folch i Torres va escriure el 1916, però també es pot assistir a representacions de textos de Frederic Soler Pitarra a Berga, de Ramon Pàmies a la Palma de Cervelló i a Mataró, de mossèn Rossend Fortunet a Sitges, de Lluís Millà a Lleida, o d'Antoni Molins i Gelada a Ripoll, on enguany celebren els 30 anys de la nova etapa de representacions. L'humor és una altra de les característiques d'aquestes representacions, sobretot quan els personatges canten corrandes sobre fets i persones conegudes. En ocasions, aquestes corrandes, o a vegades els mateixos diàlegs, poden ser tant o més satíriques que els versots que es reciten en balls parlats com el Ball de Sant Miquel, el de Dames i Vells o el de Serrallonga. I és que gairebé totes les representacions són a càrrec de companyies i actors amateurs. Es tracta, doncs, d'una manifestació més de la cultura popular, per on han passat, per cert, professionals molt reconeguts del teatre català.

Tret de sortida

Que sigui teatre popular no vol dir que no es cuidi fins a l'últim detall i, fins i tot, que no s'hi incorporin eines del teatre professional. És el cas d'Ulldecona, que aquest diumenge dóna el tret de sortida a la temporada de Pastorets amb una de les primeres representacions. La direcció, a càrrec d'Ares Piqué, ja fa anys que es va professionalitzar, mentre que els actors provenen de l'Escola de Teatre de la Passió: «Són gent jove que en les representacions de la Passió encara no tenen un paper rellevant», explica Jaume Coll. Enguany, diu Piqué, han hagut de fer «molts canvis en el repartiment, alguns dels actors que interpreten papers protagonistes ho faran per primer cop, no són nous dins l'entramat de la Passió, ni dalt de l'escenari, però sí en el seu paper i això sempre suposa una feina extra». Cal pensar que en aquests Pastorets de Folch i Torres, hi participen uns 50 nois i noies. Alguns provenen de la secció de patinatge del Club Joventut, una entitat que s'hi ha involucrat enguany. També serà novetat la banda sonora interpretada per la Banda de Música d'Ulldecona, que ha revisat el seu autor, Fernando Guarch.

Un centre de documentació

M.J.R.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya, que agrupa prop de 50 entitats, ha engegat la creació del Centre de Documentació sobre Pastorets amb l'objectiu de recollir i investigar la informació que hi ha escampada per biblioteques, entitats i col·leccions privades sobre aquesta tradició nadalenca. La intenció de la coordinadora és catalogar el material i facilitar-hi l'accés per via digital, un projecte que es durà a terme en uns tres anys. Entre els punts de recopilació també hi figuren els institut d'ensenyament secundari, ja que es té constància d'interessants treballs de recerca que s'hi han realitzat.

Més propostes

M.J.R.

Ulldecona. Dies 9, 16, 23 i 30 de desembre, a les 18 h, al Teatre Municipal.

Badalona. Dies 16, 22, 23, 29 i 30 de desembre, a les 18h, al Círcol.

Súria. Dies 25, 26, 29 i 30 de desembre i 1, 4 i 6 de gener, a les 18h (excepte dia 4, a les 20h), al Teatre Foment Cultural.

Calaf. Dies 25 i 30 de desembre i 6, 13, 20 i 27 de gener, a les 17.30h (excepte el dia 25, a les 19h), al Casal

Girona. Dies 25, 26, 28, 29 i 30 de desembre i 1 i 4 de gener, a les 17.30, al Teatre Municipal.

Granollers. Dies 29 i 30 de desembre i 1 de gener, a les 19h, al Teatre Auditori.

Lleida. Dies 30 de desembre i 1 de gener, a les 18.30h, al Teatre Municipal l'Escorxador.

Montblanc. Dies 25, 26 i 30 (colla gran) i 1 i 6 de gener (colla jove), a les 18h, al Teatre Centre Parroquial.

Tarragona. Dies 26 i 27 de desembre (Ass. La Salle) i dies 2 i 3 de gener (Cia. La Golfa), a les 18.30, al Teatre Metropol.

Més informació. www.pastoretsdecatalunya.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a