Societat

Els sindicats majoritaris rebutgen frontalment la reforma educativa de Wert

CCOO, UGT i USTEC-STEs coincideixen en qualificar la proposta de classista i lamenten l'atac a l'escola en català

Els principals sindicats en el sector de l'Ensenyament han mostrat el seu rebuig a la proposta de la reforma educativa del ministre Wert perquè consideren que ataca l'escola en català i aposta per la privatització i mercantilització de l'escola pública. Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC-STEs, ha destacat el model “d'èxit'' que ha significat el model d'immersió lingüística a Catalunya, mentre que Roser Font, portaveu d'UGT ha recordat que el model no presenta cap problema sinó que l'Estat espanyol el “crea d'allà on no n'hi ha''. Per la seva banda, Montse Ros, portaveu de CCOO, s'ha mostrat molt crítica amb un text que a més de la llengua també ataca la “universalitat'' de l'educació pública.

Des d'USTEC-STEs, la portaveu Rosa Cañadell, ha reconegut que estan “molt indignats'' perquè es “girin'' problemes “absurds'' en moments complicats per a l'educació pública. Cañadell ho qualifica de totalment “irresponsable''. Per la portaveu d'SUTEC-STEs, l'esborrany de Wert és un pas més per al desmantellament de l'educació pública i la immersió lingüística perquè el català passarà a ser una assignatura de quarta categoria, després que el model d'escola en català sigui “d'èxit total'', ja que els resultats escolars ho demostren.

Per Cañadell, el nou text no genera igualtat d'oportunitats i ha recordat que ja existeixen escoles privades subvencionades que segreguen per motiu de sexe o origen. Per això, ho considera “un pas més'' per obrir “una nova via de privatització'' i consolida la ''mercantilització de l'educació.

Roser Font, portaveu d'UGT, l'esborrany de Wert és un “atac sense precedents'' al model que no presenta cap problema sinó que els crea l'estat. Per això, creu que serà un retrocés i rebutja frontalment una llei “descabellada'' perquè planteja coses “inaplicables'' i s'ha mostrat confiada en què el procés que ha des seguir el text modifiqui alguns d'aquestes aspectes. Per Roser Font, cal fer “front comú'' amb la comunitat educativa en contra d'aquesta llei.

Montse Ros, portaveu de CCOO, també ha criticat el model lingüístic que vol imposar Wert però ha posat especial rellevància a la pèrdua de pes de l'escola pública. Per Ros, el text de Wert canvia les paraules ‘dret a l'educació' per ‘beneficiaris de l'educació' i per tant, en treu el concepte d'universalitat, un fet que de moment, per Ros, ja ha passat amb la sanitat. A més, per Ros és també important que se sumen els agents privats per regular i finançar l'educació.

Per això, Ros alerta que s'obre la porta a cedir competències de l'estat a centres privats, i per tant, a anar contra la Constitució, i alerta també que es pot separar en funció dels qui puguin pagar o no l'educació. Ho considera “molt greu'' i lamenta la manca de “responsabilitat política'' per poder-ho fer. Per això, Ros ha demanat a Rigau que també es posicioni en aquest àmbit i no només defensi “'banderes''.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.