Societat

MARCEL·LÍ LÓPEZ

DIRECTOR DE L'EDITORIAL CLARET

“El llibre del papa sobre Jesús serà un ‹long-seller›”

Marcel·lí López és el cap de l'Editorial Claret, que, fundada el 1926 pels Missioners Claretians, va voler ser la continuació d'aquella Llibreria Religiosa fundada a Barcelona per sant Antoni M. Claret el 1847. Reforçada durant els anys del Concili II del Vaticà (1961-1966), Claret va editar, a finals dels vuitanta, el primer Nou Testament en català i el 1993, la Bíblia Catalana Interconfessi-onal, la nostra.
Benet XVI és un autor que encara venia més llibres abans de ser papa... És un gran teòleg

Jesús de Natzaret. Les narracions de la infància, tercer i últim volum de l'obra Jesús de Natzaret, amb la qual Benet XVI ha volgut explicar el moment històric de Jesús, surt dijous en català. L'edició en la nostra llengua, com la de les dues anteriors –Del Baptisme en el Jordà fins a la Transfiguració i De l'entrada a Jerusalem a la Resurrecció–, l'ha fet l'Editorial Claret, que dirigeix Marcel·lí López.

Quin rebombori: que si el papa diu que el bou i la mula no van existir, que els Reis venien d'Andalusia...
La polèmica l'han generat persones que no s'han llegit el llibre, perquè el papa no diu això en cap moment.
Doncs, què diu?
El papa interpreta el que Mateu i Lluc relaten, a l'inici dels seus evangelis, sobre la infància de Jesús. S'ha d'aclarir que la Bíblia mai ha parlat del bou i de la mula ni tampoc dels Reis Mags. La Bíblia parla de “savis” i, és clar, venien d'Orient i Occident... i Tarsis, efectivament a la costa espanyola, Tartessos, era un referent d'Occident. Que els Reis fossin un blanc, un ros i un negre eren les referències a Europa, Àfrica i Àsia... els tres continents coneguts aleshores.
El tema de les bèsties...
El papa cita Lluc quan descriu el part de Maria: “Donà a llum el seu fill primogènit, el faixà amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè per a ells no hi havia lloc a l'hostal.” Per això sempre s'ha sobreentès que va parir en un estable i que hi havia animals... i així s'ha representat posteriorment.
Aleshores...
Aleshores el papa recorda el que sant Joan va escriure sobre el naixement de Jesús: “Va venir entre els seus, i els seus no l'acolliren”, i després cita Isaïes, que per deixar clar que els seus (Israel) no havien reconegut el fill de Déu va dir en canvi: “El bou coneix el seu amo i la mula, el seu senyor”...
Però, això no és nou?
És clar que no, sempre ha estat escrit el mateix... i a més el papa en el seu llibre valida la tradició cristiana de col·locar al pessebre el bou i la mula. I cada any beneeix el pessebre on hi ha un bou i una mula...
Com és que el llibre en català surt més tard que la versió en castellà?
Ah... no ho sabem, perquè vam demanar el permís al Vaticà exactament el mateix dia.
Serà un ‘best-seller'?
Espero que sigui un long-seller. Aquest és, dels tres llibres de Benet XVI sobre Jesús de Natzaret, el més fàcil de llegir i el més llaminer.
Un papa que escrigui llibres divulgatius és una bicoca, no?
I tant. Els seus llibres, que en té molts, es venen molt bé... però en el cas de Benet XVI, que és un gran teòleg, crec que encara venia més abans de ser papa. La seva Introducció al Cristianisme, per exemple, va ser un autèntic best-seller.
La Bíblia és el llibre més venut?
Sens dubte. Nosaltres, de la Bíblia Catalana Interconfessional, BCI, en venem quasi vuit mil l'any... però n'hi ha moltes més, i en castellà, i edicions per a nens... I després hi ha el Nou Testament. Del nostre, el primer traduït al català, en 25 anys n'hem venut més de mig milió d'exemplars.
Quin altre llibre religiós es ven?
Tot el que sigui homilètica es ven moltíssim. En Pagoda, per exemple, o en González Faus. Després hi ha els llibres de temporada... De Viure l'Esperit de Nadal, d'Anselm Grün, ja se n'han fet cinc edicions.
I de teòlegs o religiosos catalans?
El gran autor nostre és en Francesc Torralba. Llibre que fa, èxit segur.
I d'infantils?
Es venen molt i hi ha moltes novetats. Els principals clients són avis que veuen que els seus néts no saben res i que quan pregunten als seus pares aquests tampoc saben què dir. Nosaltres, amb Edicions 62, ja estem preparant una Bíblia per a infants amb dibuixos de la Pilarín Bayés per l'any que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.