Societat

La cistella de Nadal tindrà peix i marisc més barats i fruites i verdures més cares

Els majoristes asseguren que assumiran la pujada de l'IVA per contenir els preus durant les festes

S'abaixa el preu del lluç, el rap i el calamar, i s'apuja el salmó

El preu del peix i del marisc és mantindrà, amb un lleuger descens, mentre que el de la fruita i la verdura s'encarirà al voltant d'un 4%, calculen els gremis de peix i marisc i de fruites i verdures de Barcelona. Els majoristes van explicar ahir que aquest Nadal assumiran la recent pujada de l'IVA en els productes del mar (del 8% al 10%) perquè no afecti la compra del consumidor. Aquest avantatge també l'assumiran enguany bona part dels mercats, supermercats i botigues tradicionals.

En el cas de la fruita, la verdura i les hortalisses, es recuperaran els preus lleugerament més cars del 2010, quan la crisi del cogombre va fer pujar-ne el valor. Tot el sector alimentari, des de majoristes a grans superfícies i petits comerços, s'ha compromès a realitzar nous ajustos en els seus marges d'explotació per contenir preus per dinamitzar el consum durant la campanya de Nadal, emmarcada en el context de crisi actual.

Sobre el peix, el client trobarà una rebaixa general del valor dels productes, com en el cas del lluç, el calamar i el rap, respecte del 2011. Leandro Serra, president del gremi de majoristes de peix i marisc de Barcelona recorda també que “s'abaixa especialment el preu del peix congelat aquest any”, i recomana com a alternativa consumir peixos de cultiu “que cada vegada tenen més qualitat i garanteixen l'estabilitat dels preus”. En el cas del salmó, és al contrari, s'encarirà, ja que té una mida superior als altres peixos.

Quant a la fruita i la verdura, que sostindrà l'IVA superreduït del 4%, el director del seu gremi a Barcelona, Casimir Llorenç, explica que les fruites que més es vendran seran els plàtans, les mandarines, les pinyes i els melons. La caiguda de les collites de peres i pomes provocarà un increment del 30% del seu valor al mercat. El preu final del raïm blanc, el comestible emblemàtic del cap d'any, oscil·larà entre 1,5 i 2 euros.

Pel que fa a les verdures i les hortalisses, el mercat barceloní comercialitzarà durant les festes un milió de quilos de tomàquets, un milió de quilos d'escaroles, endívies i enciams i quatre milions de quilos de patates.

LES XIFRES

7.000
Tones de peix, marisc fresc i productes congelats es preveu que es vendran, una xifra similar al 2011.
80.000
Tones de fruita i verdura venuda aquest desembre és el que han calculat els majoristes
.

El més assequible i el més venut

Peix barat tot l'any

El gremi de peix i marisc preveu que els preus es mantindran estables la resta de l'any. El preu del lluç baixaria un 12%, com el besuc, que ho faria entre el 10% i el 15%. El calamar fresc es rebaixarà el 15%, i el preu de llagostes i llagostins s'abaixaria un 10%.

Les fruites d'èxit

Les fruites que el sector de les fruites i verdures estima que més es comercialitzaran seran els plàtans i les bananes, amb dos milions de quilos; les mandarines i taronges, amb tres milions; el meló, amb 500.000, i la pinya, amb la mateixa xifra, 500.000.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.