Societat

El poble de la fi del món en estat de setge

Militars francesos encerclaran, a peu i a cavall, el poble occità de Bugarag el dia 21 per impedir-ne l'accés

Sectes apocalíptiques creuen que el poble nord-català de La Menera també se salvarà de “la fi del món”

Tres-cents gendarmes a peu i en moto, militars, Garde Républicane a cavall i els serveis de les Prefectures de l'Auda i dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord) es troben mobilitzats per encerclar el petit poble occità de Bugarag -limítrof amb la Catalunya Nord- en previsió de l'afluència prevista el dia 21.

Aquesta població de dos-cents habitants (més coneguda amb la denominació francesa de Bugarach) i el seu puèg (puig) serien l'indret que se salvaria de la suposada fi del món anunciada per tota mena de teories esotèriques basades en la interpretació del calendari maya. La situació ha esdevingut preocupant per les autoritats, ja que a l'ajuntament del poble s'han rebut anuncis apocalíptics i cartes que anunciaven tota mena d'activitats estranyes, i en un correu s'esmenta, fins i tot “sacrificis humans durant la nit del 21 al 22 de desembre”.

Setge de periodistes

Les forces de l'ordre no seran les úniques que assetjaran el poble i els seus habitants. Gairebé dos-cents periodistes d'arreu del món han anunciat la seva presència. Bugarag, des de fa uns mesos, veu desfilar tota mena de mitjans de comunicació que s'han fet ressò de les teories que el situen en l'únic indret del món que se salvarà de la destrucció.

La llegenda que el puèg de Bugarag és una muntanya sagrada ve dels anys 60 del segle passat, quan alguns apassionats francesos d'esoterisme i ufologia, com Jean d'Argoun i Jean de Rignier, van començar a escriure articles on la muntanya de Bugarag era, segons uns, “una base extraterrestre” i segons altres “la veritable tomba de Crist i Maria Magdalena”. Altres també hi han vist l'indret on els càtars o els templers hi havien enterrat el seu tresor.

La Menera, un altre Bugarag

Desl'any 2008, s'han instal·lat al terme municipal de La Menera, al Vallespir, adeptes del moviment new age Ramtha ja que, segons les seves creences, el poble nord-català fronterer amb la Garrotxa també és un dels llocs on caldrà trobar-se el 21 de desembre del 2012 “per salvar-se de la fi del món”. La Missió Interministerial Francesa de Vigilància i de Lluita contra les Desviacions Sectàries (Milviludes) alertava, l'any 2010 “d'un risc elevat” a la Catalunya Nord i al Llenguadoc “de suïcidis col·lectius”. “El discurs apocalíptic”, explicava Georges Fenech, president de la Milviludes, “està molt amplificat a internet i anuncia la fi del món per al 21 de desembre del 2012, a partir d'una barreja de pretesos presagis astrofísics sense cap valor científic”. Això s'afegeix “a l'entrada en una nova era”, segons els moviments new age, per als quals l'any 2012 seria “el punt culminant de l'arribada d'un nou món amb més harmonia”. El secretari general de la Milviludes, Hervé Machi, assegurava que “els adeptes de Ramtha” que s'han instal·lat a l'Alt Vallespir “han construït refugis subterranis per concentrar-s'hi l'any 2012”. Policia i gendarmeria han vigilat discretament, ja que se sospita que “alguns adeptes sectaris” estan armats. Els alcaldes de la zona nord-catalana de l'Alt Vallespir haurien rebut instruccions de la Prefectura de Perpinyà per no parlar amb la premsa sobre aquesta qüestió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.