Societat

administracions

Barcelona es queda l'antiga Quirón per a equipaments

L'operació, xifrada en 9,5 milions d'euros, tanca un tortuós litigi judicial sobre l'ús del solar de la clínica

De retruc, el consistori obté un crèdit de 45 milions per construir 400 habitatges protegits

El serial sobre el futur dels terrenys de l'antiga clínica Quirón de Barcelona, situats a l'avinguda Mare de Déu de Montserrat i en desús des del 2007, ha escrit el seu epíleg. L'Ajuntament de la capital catalana ha comprat el solar al Banc de Santander per 9,5 milions d'euros, amb l'objectiu de reconvertir-lo en un pol d'equipaments. Amb aquesta decisió, el consistori pretén girar full a un dels processos judicials més espinosos dels últims anys.

L'afer es remunta al 2003, quan es va aprovar una operació urbanística per permetre el canvi d'emplaçament del centre sanitari. A banda d'una controvertida permuta de terrenys entre la corporació local i la clínica, el conveni preveia la requalificació de l'antiga clínica en sòl residencial per poder fer-hi pisos de luxe. Un grup de veïns ho va denunciar argumentant, entre altres motius, que la normativa urbanística no permet un canvi d'usos com el mencionat en el trasllat d'un equipament. Com era el cas. Després d'una successió de sentències i recursos, el 2011 el Suprem els va acabar donant la raó. De construir habitatges al solar de l'antiga clínica, res de res.

Com a colofó de mesos de converses discretes, el consistori ara ha aconseguit la titularitat de l'edifici, de 13.500 metres quadrats, que encara està en peu però en molt mal estat. A la planta baixa s'hi vol encaixar un casal de barri i un altre per a la gent gran, mentre que a la resta de l'immoble –uns 11.000 metres quadrats– la intenció és situar-hi un centre assistencial o sociosanitari que sigui gestionat per un operador privat. Tots els serrells del projecte, però, com ara els calendaris d'execució o el pressupost, encara s'han de definir.

L'acord amb el Banc de Santander té un apèndix segons el qual l'Ajuntament de Barcelona obtindrà un crèdit de 45 milions d'euros per desbloquejar la construcció de 400 habitatges socials. Una part, 140, aniran destinats a les cases barates del Bon Pastor. La resta es destinaran a un nou complex d'equipaments de Sant Martí, o a dues promocions de Can Batlló, als carrers Parcerisa i Constitució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.