Societat

Ofensiva a Girona contra la pràctica de beure al carrer

La policia municipal aixeca cinquanta actes en una nit per consum d'alcohol i drogues i per xivarri

Veïns de l'Eiximenis, farts de trobar-se orins i vomitades al carrer

Cal poder sortir a passar-s'ho bé i respectar el descans dels veïns
Els veïns de l'Eiximenis estan farts de netejar orins i vòmits

La policia municipal de Girona va aixecar en una sola nit fins a cinquanta actes per incompliment de l'ordenança de civilitat que va entrar en vigor ara fa tot just un mes. La contundent actuació policial es va produir dijous passat durant tota la matinada. La majoria d'actes administratius es van aixecar per haver begut al carrer, però també per la detecció del consum de drogues o substàncies estupefaents, així com per fer xivarri i cridar a la via pública.

Així ho confirma el regidor de Via Pública, Mobilitat i Seguretat, Joan Alcalà, que considera que les cinquanta actes que es van aixecar en una sola nit evidencien la voluntat d'actuar de manera seriosa contra l'incivisme “per eradicar les pràctiques de botellón que ja tenim identificades a diversos punts”. Un dels punts on ja s'ha actuat són els aparcaments de la Copa, on habitualment es reuneixen grups de gent amb els seus vehicles que porten begudes alcohòliques.

Fonts de la policia municipal van confirmar ahir mateix que al llarg d'aquest primer mes d'aplicació s'han imposat 25 sancions per haver enxampat ciutadans consumint alcohol a la via pública. Una xifra considerable si es té en compte que durant les primeres setmanes els agents van efectuar una tasca dissuasiva i d'informació. En aquesta línia, Alcalà deixa clar l'objectiu del govern municipal: “Amb les actuacions basades en l'ordenança de civilitat hem de permetre que la gent surti a passar-s'ho bé, però que això sigui compatible amb el descans dels veïns.” El consistori sosté que encara mantindrà la línia d'informació oberta, però que començarà a actuar amb severitat en els casos més flagrants de botellón en determinats punts de la ciutat que fa temps que la policia municipal té identificats.

Queixes a l'Eiximenis

La necessitat d'actuació a la ciutat és evident per les reiterades queixes que determinades associacions de veïns emeten per la presència de joves bevent de nit en un barri o altre. Un dels sectors que reclamen des de fa mesos mesures a l'Ajuntament és el sector de l'Eiximenis, plaça Jordi de Sant Jordi i carrer Hortes. Així, Sílvia Garcia, del Musical Eiximenis, explica que des de la tardor “és habitual trobar a la plaça i als túnels d'accés pixats, vomitades, ampolles i vidres trencats”. Garcia garanteix que ahir mateix van haver de fer diverses trucades per pregar a l'Ajuntament que actués per netejar mínimament la plaça, on l'associació de veïns preveia dur a terme un acte amb presència d'infants. “L'Ajuntament ens fa pagar cada cop més als comerciants per escombraries i diversos conceptes nous, doncs com a mínim que hi hagi brigades de neteja en aquests llocs”, es queixa la comerciant.

La situació provoca que molt sovint els que acaben netejant els orins, vòmits i vidres siguin els mateixos veïns i botiguers, que asseguren que ja estan tips que aquest panorama es repeteixi cada setmana. Un altre veí del sector assegura que hi ha vegades que es concentren més d'un centenar de joves bevent i fent xerinola a la plaça o als túnels d'accés a la plaça pública. “Entenem que és complicat controlar els brètols, però es pot establir un millor servei de neteja del sector”, subratlla un dels comerciants del sector. En aquest sentit, ahir hi havia cartells a l'entrada del passadís des de l'Eiximenis que alertaven de la presència d'orins. El passadís on hi ha la Llibreria 22, les escales d'accés a l'aparcament subterrani i el passadís des de l'Eiximenis són els llocs habituals on aquestes persones es concentren cada dijous, divendres i dissabte per fer-hi el botellón amb l'alcohol portat de casa.

L'ordenança nova

La nova ordenança que regeix els locals nocturns preveu que cada local es faci càrrec de la neteja de l'entorn més immediat, uns quinze metres a la rodona, perquè no hi hagi orins, vòmits ni vasos i ampolles trencades. També obliga els porters dels locals a avisar la policia municipal si no es veuen capaços d'evitar el soroll o la congregació de ciutadans a fora, un fet que sol ocasionar molèsties als veïns més propers. Ja fa mesos que des dels locals s'acostuma a demanar als clients que no s'aturin a fora de l'establiment, però és inevitable que en un moment o altre es generin grups a la via pública.

25
multes
en un mes ha imposat l'Ajuntament de Girona per consum d'alcohol a la via pública.
50
actes
va aixecar la nit de dijous a divendres la policia municipal per incompliment de la normativa de civisme.
1.000
euros
és la sanció prevista en l'ordenança de civilitat per a qui vengui alcohol o drogues a menors.
150
euros
de multa poden imposar els municipals amb la nova normativa si enxampen algú bevent a la via pública.

Multes dels 50 als 1.000 euros

Dani Vilà

La nova ordenança de civilitat que ha aprovat l'Ajuntament de Girona estableix com a falta lleu el consum d'alcohol al carrer, un fet que suposa multes d'entre 50 i 150 euros. En aquesta mateixa categoria, queda tipificat el comportament dels ciutadans que genera molèsties a la via pública, ja sigui amb aldarulls, crits o xivarri.

L'equip de govern de CiU va aprovar la normativa de civilitat amb l'objectiu clar de dotar-se a través del nou text d'una eina que permetés intervenir en els casos de botellón, ja que fins ara no disposava d'instruments per fer-ho. Per això, estipula com a falta greu el consum d'alcohol al carrer per part de menors d'edat, una infracció que pot suposar multes d'entre 151 i 300 euros.

Per evitar l'activitat il·legal de venda ambulant al carrer de begudes alcohòliques, la normativa situa com a falta molt greu la venda a menors ja sigui de begudes destil·lades, com de productes estupefaents o que generin dependència. La multa establerta per aquest tipus d'activitat pot arribar a ser de 1.000 euros.

Més hores aquests dies

L'activitat de l'oci nocturn augmentarà aquests dies nadalencs, gràcies al permís que ha donat la Generalitat perquè els bars musicals puguin tancar mitja hora més tard, mentre que les discoteques o sales de festes podran tancar 45 minuts més tard de l'habitual. Per Cap d'Any, es permetrà una hora més i una hora i mitja més, respectivament, a petició del sector de l'oci nocturn.

Els veïns del carrer Figuerola veuen poques millores

L'associació de veïns del carrer Figuerola va expressar de manera enèrgica la seva indignació per la situació que viuen des de fa molt de temps. Els orins, les vomitades i els vidres trencats a les entrades de les escales i garatges, així com el soroll constant eren les queixes que expressaven els veïns del sector on es concentren més locals d'oci nocturn. L'esperança dels veïns era que la nova ordenança pogués millorar la situació.

Reconeixen que des que es va fer pública la seva queixa i situació “s'ha millorat una mica la neteja al carrer Figuerola, però pel soroll, el xivarri i les molèsties tot continua igual, i als carrers del voltant el tema de la neteja tampoc es compleix”. La prova d'això és que el perfil del Facebook de l'associació de veïns continua rebent múltiples queixes pels sorolls i la brutícia que generen alguns clients a la sortida dels pubs. Ahir mateix, diversos integrants de la junta de l'entitat veïnal confirmaven que el soroll havia dificultat la conciliació del son divendres a la matinada, una situació que es repeteix cada setmana i que empitjora a l'estiu, en què molts veïns dormen amb la finestra oberta. La situació pel soroll és difícil, perquè els últims mesos el local Lux sol acumular a altes hores de la matinada cinquanta persones al carrer fent cua per entrar, i tampoc hi ajuda la presència del One, un dels locals de moda, i el Mondo –abans, Món Apart–, on també es formen cues.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.