Societat

A Almussafes es mostra un pessebre tradicional de dimensions gegantines

Antoni Sallent és el creador d'aquest Betlem en què ha invertit més de 3.000 hores de treball

La visita té una durada de 40 minuts i constitueix tot un muntatge audivisual

D'autèntica passió. Aquest és el qualificatiu que cal aplicar a l'afició pels betlems que demostra Antoni Sallent Carbonell, gerent de l'empresa NANCOR dedicada a transportar contenidors en la factoria Ford.

Com a bon català, amant de les tradicions, fa molts anys que es dedica a col·leccionar figures, adquirides als millors ceramistes nacionals i internacionals, i és membre destacat de l'Associació d'Amics Betlemistes.

Quan arriba Nadal té per costum obsequiar els seus amics amb una visita al naixement, impregnat sempre d'elements originals, mecanismes mòbils i figures d'una elevada qualitat. Són tantes i tan diverses, que inclús n'ha cedit per ubicar-les en escaparates de comerços, però enguany ha superat totes les expectatives possibles.

Ha adquirit una planta baixa en Almussafes, exclusivament per condicionar-lo (Ronda Lluís Duart, 20), i ha invertit tres mil hores de treball entre la instal·lació elèctrica de Rafel Alberola, la decoració del local i el muntatge de l'estructura, encarregada al modelista Pepe Gil.

L'escenari està integrat per més de 300 figures humanes i animals que conviuen enmig de paisatges al·lusius a l'època de Jesucrist, obra dels prestigiosos ceramistes José Luís Mayo Lebrija i l'escultor Daniel Alcántara.

També apareixen algunes innovacions barrejades d'eclecticisme, doncs conviu l'arquitectura rural muntanyenca amb el romànic i el gòtic, fins i tot reprodueix la façana del temple d'Abú Simbel i una curiosa piràmide amb formes cubistes.

Una visita de 40 minuts

La setmana passada el vaig poder admirar, prèvia cita telefònica, ja que la demanda ha desbordat les previsions inicials. S'organitzen visites d'una hora en grups de 10 persones, doncs és la millor manera d'assaborir cada detall d'un espectacle que dura 40 minuts.

El betlem està dividit en tres estances contigües, però la sorpresa comença en la recepció, decorada amb estàtues de faraons i diversa iconografia egípcia, destacant el mural de taulells pintats a mà que reprodueix un text sobre papir.

De sobte ens quedem a les fosques, exceptuant el cel estelat amb fibra òptica, i sona la música mentre l'enllumenat d'intensitat variable va donant vida a la primera escena: l'Anunciació de l'àngel a Maria. Comença la narració on reconec la veu ardent de l'actor de Silla, Albert Forner, perquè cal dir que la banda sonora també ha estat obra de professionals de l'audiovisual.

Al llarg de les 19 escenificacions més rellevants, com el naixement, l'adoració dels Reis, la fugida a Egipte, la degolla d'Herodes... cadascuna amb el seu decorat original i únic, escoltem els diàlegs a quatre veus entre música sacra i nadalenques tradicionals, finalitzant el relat en la maqueta del temple de Jerusalem amb el Jesús xiquet impartint lliçons als sacerdots. De fons, sona el “Somewhere over the rainbow”...

Moltes de les persones que han fet la visita, coincideixen en que cal donar-li l'enhorabona a Antoni, perquè ha aconseguit no sols un betlem que podem considerar una obra d'art per la composició artística i el valor econòmic, sinó que també mostra un recurs didàctic original, emotiu i carregat d'imaginació. És la millor manera de contribuir a generar l'esperit nadalenc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.