Societat

ANTONI BOLINCHES

PSICÒLEG HUMANISTA

“El benestar no té un valor d'aprenentatge”

Psicòleg, humanista i especialista en creixement personal, conflictes de parella i disfuncions sexuals. El creador de la teràpia vital estrena col·lecció de llibres a Cossetània Edicions amb “Tu i jo som sis” i reeditant “La felicitat personal”
El capitalisme hipertrofia l'egoisme
i crea una falsa
teoria de la felicitat
Què és això de la teràpia vital?
És el model terapèutic que vaig crear el 2004 en què sistematitzo el contingut dels meus llibres d'autoajuda i la meva experiència terapèutica per crear un sistema que es fonamenta en un principi: a la vida, els bons moments són per gaudir i els dolents, per aprendre. La teràpia vital ensenya a aprendre del que hem viscut i a positivar els mals moments.
Si la vida em somriu, no aprenc?
El benestar no té un valor d'aprenentatge. Seràs una persona segura i creuràs que ets madura, però la prova et vindrà quan et deixi el teu marit o et quedis sense feina.
Així que la maduresa només arriba a còpia de patacades...
Ve d'adequar la gestió dels mals moments. Molta gent confon seguretat personal i maduresa. Jo defenso que la seguretat personal depèn de l'autoestima, l'autoimatge, l'autoconcepte i la competència sexual. Si tu et valores bé en aquests quatre àmbits, tens seguretat però encara no ets madur. Ho ets quan has viscut prou i has après prou de les coses que has viscut.
Insisteix en la necessitat de madurar. Som una societat immadura?
La resposta és en la pregunta. Hi ha una crisi de model de societat.
Quin hauria de ser?
Un capitalisme humanitzat. Un capitalisme social on el benefici no sigui quant guanyes sinó a quantes persones beneficies. El comunisme va fracassar perquè anava contra la iniciativa privada, però el capitalisme s'ha de reciclar perquè hipertrofia l'egoisme i ha creat una teoria de la felicitat falsa fent-nos creure que si consumim més serem més feliços. I això no és així.
Suposo que això deu anar lligat amb aquesta bondat que predica...
Exactament. En el meu darrer llibre, Tu i jo som sis, parlo de les quatre facultats que segons la teràpia vital són clau per a la millora personal, i una d'aquestes és la bondat. Sense aquesta, les altres tres –actitud positiva, intel·ligència i voluntat– es poden fer servir d'una manera molt insolidària.
A vegades és difícil ser bo...
Sí, perquè hem creat un model social competitiu on la bondat no facilita l'èxit sinó que el dificulta. D'aquí la necessitat d'humanitzar.
Tot això té a veure amb l'èxit que tenen els llibres d'autoajuda?
Els llibres d'autoajuda no són més que una resposta a la disbauxa i a la crisi dels valors socials d'un model de societat fracassada. I els humanistes diem: si vols canviar el món, comença per tu.
Sexe savi ha estat el seu llibre de més èxit. Expliqui'm el secret.
Tenir presents els quatre punts de la regla d'or de la sexualitat: fes tot el que vulguis, no facis res que no vulguis, fes-ho sempre des del desig previ i sempre d'acord amb la teva escala de valors sexuals. Si sempre els tinguéssim presents, el sexe seria gratificant per al nostre nen interior, congruent amb el nostre adult i acceptable per al pare que portem a dins.
Ara em dirà allò del sexe madur...
Exacte, perquè en el sexe el desig el té el nostre nen però l'executa el nostre adult i a vegades aquest pare interior és el que ens reprimeix. Per exemple, una de les fantasies típiques d'una dona és estar amb dos homes, correcte?
Li he de contestar?
Moltes dones em diuen que, tot i tenir aquesta fantasia i tenir l'ocasió de dur-la a terme, no ho fan. I són elles mateixes les que s'ho prohibeixen perquè tenen present què pensaran els altres si ho saben. L'home, en canvi, hi brinda amb cava.
M'està dient que les dones encara són unes reprimides sexuals?
La dona encara té més condicionaments socials per deixar-se anar, tot i que des d'un punt de vista sexual és el sexe fort i l'home, el dèbil. La dona té més potencials, més capacitat orgàstica, no té període refractari... però encara estem en una cultura sexista masculina.
Acabi amb un aforisme, vostè que n'és col·leccionista...
“Em considero un home afortunat. Res a la vida m'ha estat fàcil”, de Freud. El puc subscriure i és el que reflecteix més sintèticament la meva pròpia biografia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.