Societat

Els pagesos, pendents de les indemnitzacions

ADIF deu uns cinc milions d'euros a una part dels agricultors expropiats

Una cinquantena de pagesos es van concentrar ahir al matí davant l'estació del TAV de Vilafant convocats per Unió de Pagesos per denunciar que ADIF encara no ha pagat uns 5 milions d'euros d'indemnitzacions pendents a una part dels agricultors afectats per les expropiacions pel TAV. Amb tots els accessos a l'estació barrats a causa de les mesures de seguretat, els manifestants només es van poder concentrar a l'altra banda de les vies, on des del barri figuerenc van escridassar amb crits de “lladres, volem cobrar” les autoritats que sortien de l'estació després del ràpid acte protocol·lari d'inauguració. La comitiva amb els màxims responsables polítics de l'Estat i de la Generalitat, però, només va trepitjar l'andana i no va arribar a sortir de l'estació.

Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, va qualificar d'indignant i vergonyós el fet que inaugurin el servei mentre hi ha pagesos que esperen des de fa 5 anys i que encara no han cobrat res. Els afectats són titulars de finques situades al llarg de la nova via en el tram que va des de Sant Julià de Ramis fins a Figueres. L'ocupació d'aquestes finques es va fer el 2008 i el 2009, i es van signar els acords de les indemnitzacions que encara estants pendents de cobrar. Posteriorment, ADIF va ampliar les superfícies afectades,
i va decidir, però, que aquests nous terrenys només s'indemnitzarien a meitat de preu del que es va acordar per les primeres expropiacions.

Caball va denunciar que d'ençà del canvi de govern estatal, només han rebut allargues per part de la direcció d'ADIF a Madrid. Pel coordinador de l'entitat, és especialment greu el fet que ADIF no argumenta problemes de tresoreria, sinó que han decidit qüestionar els acords firmats.

Els pagesos també van alertar que pels 5 milions d'euros pendents de cobrar l'Estat haurà de pagar interessos de demora que poden suposar fins a un 50% del total de les indemnitzacions pactades, “uns interessos i un sobrecost que haurem de pagar entre tots”, va dir Joan Caball.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.