Societat

Ensenyament

La primera BTT de fusta és banyolina

Alumnes de l'institut Brugulat han construït uns quadres de freixe

El rendiment és comparable al de les altres bicis

Una bici de muntanya amb un quadre de fusta? Per què no? De fet, al nostre país ja existeix. Ha sortit del grau mitjà de fusteria de l'institut Brugulat de Banyoles. És la primera BTT de fusta que s'elabora a Catalunya i a l'Estat espanyol (fins ara se n'havien construït per a bicis de carretera, molt menys castigades pel terreny) i alguns fabricants ja s'hi han interessat perquè el seu rendiment és perfectament comparable a les de materials normals i, a sobre, té l'atractiu afegit d'un maneig molt agradable. I bellesa, dirà molta gent. Aquesta bici banyolina és el resultat del crèdit de síntesi de l'últim any dels estudiants de fusteria, que en altres cursos havia consistit en projectes tan diversos com la construcció d'un futbolí o una escala de caragol. “Ens ho vam plantejar en saber que als Estats Units n'estaven distribuint alguns primers models i ens vam proposar fer-ne una de molt millor”, explica Jordi Planella (un apassionat del ciclisme), el professor que junt amb el seu col·lega Jordi Camps dirigeix el projecte. Amb la complicitat de la resta de l'institut (els altres departaments han col·laborat en la confecció d'algunes peces metàl·liques, per exemple), l'ajuda econòmica de la Diputació, el suport del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i el Departament d'Ensenyament, i l'assessorament d'un expert en bicis (Oriol Morata) i un altre en fusta i carboni (Joan Cullell), van fer primer el disseny.

El quadre té 18 peces de fusta de freixe (una fusta resistent, flexible, que absorbeix els impactes “i que era l'habitual per fer les eines de pagès”, recalca Planella), buides de dintre, a les quals van acoblar parts d'alumini i fibra de carboni amb Epoxi , una cola especialment resistent. El pes del quadre és de 3,5 quilos, molt similar al d'una BTT de qualitat mitjana. Afegint-hi la resta de peces (rodes, tija, forquilla, suspensió davantera, etc.) s'han aconseguit uns vehicles d'entre 11,5 quilos (un pes a l'altura de les millors bicis del mercat) i 15 quilos. Després dels inevitables retocs, es va posar el prototip a prova a base de fer-la pujar i baixar per terrenys molt exigents. El propi Planella l'ha usat en curses i marxes de BTT, amb resultats més que satisfactoris, segons diu. Admet, però, que es pot millorar guanyant flexibilitat i, sobretot, rebaixant-ne el pes, que hauria de ser d'uns 2 quilos. Aquest és precisament el nou repte que s'ha marcat el departament per a aquest curs, junt amb una possible adaptació del quadre a una bici elèctrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.