Societat

Martí Gasull, l'home que va marcar el camí de la llengua

La Plataforma per la Llengua homenatja avui el seu fundador, Martí Gasull, que va morir aquest estiu a l'Himàlaia

Hi aniran més de 800 persones de l'àmbit institucional i de la societat civil

Catalunya homenatjarà avui Martí Gasull, fundador i ànima de la Plataforma per la Llengua, que va morir fa tres mesos i mig a l'Himàlaia quan practicava una altra de les seves passions: l'alpinisme. “Serà un acte molt emotiu que, precisament pels moments en què ens trobem ara, amb una ofensiva brutal contra el català al Principat, a les Illes i al País Valencià, tindrà encara més repercussió”, va explicar ahir Dani Mundet, director de la Plataforma per la Llengua.

L'acte es farà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i es titularà Martí Gasull, tot un camí per la llengua. Hi assistirà una àmplia representació de l'àmbit institucional, el Parlament, el govern, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, i encara més representació de la societat civil, amb Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) al capdavant.

Dani Mundet va voler destacar ahir que entre els que avui no hi faltaran “hi ha la gent de la Xarxa d'Entitats d'Acollida, amb la qual la Plataforma treballa des de fa molts anys al voltant de la idea d'El català, llengua comuna”. Mundet, que ahir va passar gairebé tot el dia al TNC acabant de lligar l'acte d'avui, confirmava l'assistència de més de 800 persones aquesta nit.

Durant l'homenatge es farà un repàs a la seva trajectòria personal i professional i al seu imprescindible paper en l'extensió de l'ús social de la llengua catalana, sobretot des de la Plataforma per la Llengua, així com des d'altres iniciatives.

“En Martí era incombustible. Va fer una feina de fons i gràcies a ell la Plataforma és on és i té la corda suficient per afrontar
el futur”, va dir.

La llengua moderna

“Va modernitzar el discurs i la imatge de la llengua i la va convertir en una cosa de tots”, destaca Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i amiga personal de Gasull. “Truquessis a l'hora que truquessis sempre hi era. Era una persona incombustible, constant, activista, i li devem molt”, manté.

L'homenatge pràcticament coincideix amb el vintè aniversari de la fundació de la Plataforma, una efemèride a la qual l'entitat vol donar rellevància, atesa la gran tasca que “encara queda per fer en vista dels atacs contra el català a l'escola i l'ofensiva del ministre Wert i el PP”, manté Dani Mundet. En aquest sentit, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va dir ahir que “l'exemple d'en Martí és el que necessitem quan encara hem de defensar drets elementals, obvis: el català és la llengua de tots els catalans. De tots, sigui quin sigui el seu origen”.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va recordar ahir que Gasull va ser un “exemple de perseverança que hem de recordar al llarg d'aquest procés que hem engegat”.

Activista catalanista i independentista, Gasull, provinent de la Coral Synera dels Lluïsos de Gràcia, de Barcelona, va ser el cocreador del col·lectiu L'Esbarzer, embrió de la Plataforma per la Llengua, nascuda després dels Jocs Olímpics.

Encarna l'activista del segle XXI que va sumar i va col·laborar amb tothom
Jordi Manent
dir. centre de normalització lingüística de Barcelona
Seguirem el seu bon exemple. Ha estat un treballador tenaç, incansable, intel·ligent i sensible
Muriel Casals
Presidenta d'òmnium cultural
Va modernitzar el discurs i la imatge de la llengua i la va fer una cosa de tots
Carme Forcadell
Presidenta de l'ANC
Un exemple que ha treballat al servei del país i ha elevat l'ambició nacional
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
Gràcies al Martí, la Plataforma és on és i té la corda suficient per afrontar el futur
Dani Mundet
director de plataforma per la llengua
Era un home discret que, tanmateix, va fer molt per potenciar el món de la muntanya
Francesc Sanahuja
expresident federació entitats excursionistes de catalunya

Homenatge de la gent de la muntanya

Martí Gasull tenia, a més de la passió pel país, passió per la muntanya. La Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia, el seu club, també li farà un homenatge aquest divendres a la seva seu social. Gasull volia fer realitat el somni de fer un cim de més de vuit mil metres, però el pitjor accident a l'Himàlaia en els últims vint anys va posar fi a la seva vida i a la
de deu alpinistes més, a 6.800 metres d'altura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.