Societat

La crisi situa Catalunya entre els països amb més desigualtats

Tot i l'augment de l'escletxa creixent entre rics i pobres, el país manté una estructura poc classista en què els fills poden tenir una vida millor que la dels pares

Un estudi avisa que la secundària ja no evita el risc d'exclusió

L'escletxa que separa el 20% de població més rica del 20% de població més pobra a Catalunya va augmentar un 23% entre el 2005 i el 2010. Aquesta escletxa diferencial encara va créixer més a l'Estat espanyol, un 25%, mentre que a Alemanya ho va fer un 18% i a l'Estat francès, un 12%, però a Noruega es va reduir un 17%; al Regne Unit, un 8%, i a Holanda, un 7%. Aquest augment de les desigualtats socials és un dels elements que destaca l'estudi Crisi, trajectòries socials i educació (2003-2009), que ahir va presentar la Fundació Jaume Bofill, que assenyala que, a causa de la crisi, Catalunya abandona la zona moderada per passar a formar part del grup de països tradicionalment desigualitaris, que són Espanya, Itàlia i el Regne Unit.

De totes maneres, malgrat aquest augment de la desigualtat de renda, l'estudi destaca que l'ascensor social encara funciona i que l'estructura social és menys classista que en països com ara França, Itàlia o el Regne Unit [vegeu gràfic]. “Hem trobat elements positius, com per exemple que l'origen social d'una persona no determina a Catalunya el seu destí social”, va explicar ahir el professor de sociologia de la UB Xavier Martínez-Celorrio, autor de l'estudi juntament amb el també sociòleg Antoni Marín. Aquest grau de fluïdesa social i d'igualtat d'oportunitats –en què els fills poden viure millor de com van viure els pares, per exemple–, però, queda lluny encara de països mirall del no classisme com ara Holanda o Noruega.

Crisi, trajectòries socials i educació s'ha elaborat a partir de l'anàlisi de les trajectòries de classe social i mobilitat d'ingressos de 1.294 individus entre el 2003 i el 2009, que formen part del Panel de Desigualtats Socials a Catalunya (PaD) de la Fundació Jaume Bofill. A causa de la crisi econòmica, la destrucció dels llocs de treball i la precarització dels sous, un 38% de les llars catalanes es van empobrir i un 36% van viure el que s'anomena trajectòries de vulnerabilitat social; és a dir, una disminució dels ingressos, una baixada de classe social o bé d'estatus laboral.

“Fent un càlcul aproximat, podem dir que avui ja hi ha prop d'un 44% de la població afectada per la crisi i en una situació vulnerable”, planteja Martínez-Celorrio. I hi afegeix: “És un percentatge molt alt i una regressió cap enrere, perquè estem en una societat que empitjora per a gairebé tothom. Ja no parlem de col·lectius vulnerables molt concrets o de minories excloses, sinó d'una mica menys de la meitat de la població que perd ingressos o estatus”.

Aquest risc de vulnerabilitat és més freqüent entre les dones (40%) que entre els homes (31%) i la franja d'edat més insegura és la situada entre els 55 i els 64 anys, amb una taxa del 53%. “La vulnerabilitat social segueix una lògica molt sexista i també l'edat és un element discriminatori”, va afirmar el sociòleg. Pel que fa a l'educació, l'estudi dóna un important senyal d'alerta: ja no n'hi ha prou d'assolir un nivell de secundària. El nou llindar de benestar és l'educació terciària, perquè amb l'FP superior es redueix un 29% el risc de perdre benestar i amb un grau universitari, un 70%.

El perfil que descriu l'informe amb un menor risc de perdre nivell de renda o de benestar és un home, menor de 49 anys i graduat superior en el camp de les ciències, la salut o l'enginyeria, amb un 10%. Si es tracta d'una dona en aquesta mateixa situació, però, el risc és d'un 26%.

Per mantenir una estructura social menys classista i apujar la igualtat d'oportunitats, els autors de l'anàlisi reclamen no retallar l'educació pública, més places i beques en l'FP superior, un sòlid sistema de beques universitàries i també més recursos a tasques socials.

LA FRASE

Ja no hi ha grups socials vulnerables, sinó que tota la nostra societat ho és
Xavier Martínez Celorrio
sociòleg

LA XIFRA

23
per cent ha augmentat la separació del benestar entre la població més rica i la més pobra en només cinc anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.