Societat

Hisenda farà pagar ara el 21% d'IVA als menjadors escolars

El ministeri envia un dictamen a les empreses de lleure per recordar que haurien d'abonar el 21% d'IVA

El sector havia reclamat l'exempció de l'impost com ja tenen les fundacions i les ONG

Hisenda podria acabar donant una estocada mortal a les empreses del sector dels menjadors escolars i d'educació en el lleure i, de retruc, a les famílies, establint que aquests serveis han de pagar un 21% d'IVA. La pujada de l'IVA encarirà enormement els serveis de menjador escolar, d'extraescolars i de monitoratge en sortides i colònies. El Ministeri d'Hisenda ha decretat un dictamen després que des del sector se li demanés que establís un tipus impositiu únic, l'exempció, del qual ja es beneficien fundacions i entitats sense ànim de lucre com recomana la Unió Europea (UE).

Fins ara, les empreses que atenen els menjadors escolars pagaven un IVA reduït (del 8% abans i ara d'un 10%) pel servei de càtering, però pel monitoratge l'IVA es pagava de manera desigual. Si bé la normativa europea estableix que els estats membres “eximiran de l'IVA l'educació de la infància i la joventut”, per Hisenda el servei de monitoratge als menjadors escolars sí que està subjecte a IVA quan els destinataris són majors de sis anys.

En una resposta a un empresari del sector del 2010, Hisenda manté que “en cap cas els serveis de menjador escolar i de monitors es poden entendre com a complementaris dels serveis d'assistència social, sinó que cadascun constitueix una prestació de serveis independent, i cadascun segueix el seu propi règim de tributació”. Per això, considera que “els serveis de monitors per custodiar nens més grans de sis anys, tant al pati com en horaris de menjador prestats per fundacions i associacions estan subjectes a un 16% d'IVA”. Com que la interpretació de la normativa europea no era clara i les diverses delegacions d'Hisenda aplicaven criteris diferents, la Federació Estatal d'Organitzacions Empresarials d'Oci Educatiu i Sociocultural (Foesc) va elevar a Hisenda una consulta.

Dos anys i mig després, i contra tot pronòstic, Hisenda acaba de dictar que no només els serveis educatius per a infants i joves no estan exempts d'IVA, sinó que aquest IVA ha de ser del 21%. “Aquesta és una notícia terrible que podria enfonsar definitivament el sector”, va denunciar ahir Pep Montes, gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura, Acellec. “Mai ens havíem imaginat aquesta resposta d'Hisenda, que és vinculant”, manté. Segons Montes, “les empreses del sector per força hauran d'apujar el preu dels seus serveis”.

I les empreses socials?

Per l'Acellec, la resposta que Tributs els ha remès a la seva consulta “reconeix el caràcter educatiu dels serveis descrits i recorda també la directiva europea, però, malgrat això, estableix un criteri restrictiu per al reconeixement de les exempcions”. Segons l'Acellec, el 21% d'IVA pot afectar fins i tot les fundacions i entitats sense ànim de lucre que també s'encarreguen d'aquests serveis en centenars d'escoles.

Des de la Confederació Empresarial de l'Economia Social a Catalunya, entitat que engloba totes les empreses i fundacions que sense ànim de lucre presten serveis d'atenció a les persones, estan sorpresos per aquesta obligació dictada per Hisenda, tot i que entenen que ells en queden al marge, ja que tenen una “clara funció social”. Laia Grabulosa, portaveu de la confederació, va explicar ahir que “totes les entitats sense ànim de lucre tenen exempt l'IVA”, un reconeixement de fa molts anys “i que aquest any també ho preveu el pressupost de l'Estat”. Va assegurar que aquesta exempció la defensaran “allà on calgui”.

Per l'Acellec, “no sembla que hi hagi cap altre argument que no sigui el pur afany recaptatori”. Per tot això, ja s'ha posat en contacte amb els diversos agents socials implicats (escoles, AMPA, etc.), i faran una crida a les forces polítiques per defensar l'exempció d'IVA en uns serveis que són, diuen, “l'arrel del nostre sistema de benestar”.

LES XIFRES

1.200
euros
l'any es calcula que és la despesa anual mitjana en menjador per cada nen a Catalunya.

LES FRASES

Pagar un 21% d'IVA enfonsarà el sector i afectarà directament la butxaca dels pares
Pep Montes
gerent assoc. cat. empreses lleure
Defensarem allà on calgui que les entitats socials estiguin exemptes d'IVA
Laia Grabulosa
confederació tercer sector
2,5
hores
al dia es queden els nanos al migdia a les escoles. Dos terços d'aquest temps es fan activitats educatives.

El migdia, un temps educatiu reconegut

L'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec) recorda que a l'hora del menjador “també s'educa”.

Pep Montes, gerent de l'associació, recorda que l'estona del migdia en què els infants es queden a les escoles, unes dues hores i mitja, “dos terços del temps els nanos estan sota la tutela de monitors, ja que el dinar en si només ocupa un terç del temps”. “Tot aquest temps és dedicat a l'educació, un espai pedagògicament reconegut”, afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.