Societat

salut

Alerta a França pels riscos de la píndola anticonceptiva

Una noia va tenir un accident cerebral i ha denunciat un laboratori

El fàrmac estava contraindicat en el seu cas

Una croada contra les píndoles contraceptives de tercera i quarta generació ha arrencat a França. Marion Larat, una jove de 25 anys que en fa sis va tenir un accident cerebrovascular per culpa de la píndola Meliane, ha cursat una denúncia penal contra la companyia farmacèutica Bayer. Queden formalment acusats per “atemptat involuntari contra la integritat” el director del laboratori farmacèutic a França i el responsable de l'Agència Nacional de Seguretat del Medicament, per haver permès que la píndola entrés al mercat.

Per ara, ja està provat que la píndola que va prendre Marion Larat va ser a l'origen de l'accident cerebral que la va deixar en coma i gairebé paralitzada l'any 2006. Els seus metges ho van començar a intuir l'any 2010, quan van descobrir que la jove tenia una alteració genètica que contraindicava el consum de les píndoles anticonceptives de tercera generació, cada cop més venudes perquè provoquen menys acne i migranyes.

El cas és que aquesta anomalia genètica no és tan anòmala com sembla, ja que afecta el 8% de dones. Creuada aquesta particularitat amb el consum de píndoles, hi ha un petit risc d'accidents cardiovasculars i cerebrovasculars. De fet, així s'indica en els prospectes de les píndoles Meliane que prenia Marion Larat. El problema és que ella desconeixia el seu perfil genètic, justifica el laboratori.

Larat ha renunciat a les indemnitzacions que li oferien i ha dut el cas als tribunals i a la premsa perquè se sàpiga el perill que ella ignorava. Gràcies a la volada mediàtica del judici, han sortit a la llum nombrosos casos de noies que han passat desgràcies similars i la Seguretat Social francesa ha deixat de reemborsar les píndoles de tercera generació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.