Societat

Educació

No llenceu l'ordinador!

Els alumnes d'informàtica de l'INS Pla de l'Estany reparen aparells avariats per després donar-los a entitats socials

Estan rebent molt més material del que pensaven, sobretot d'empreses que renoven els equips

Els ordinadors espatllats es poden reparar? I els vells, són aprofitables? És clar que sí. Però aquesta resposta no deu ser tan òbvia per a tothom, si tenim en compte la gran quantitat de material informàtic que es llença i que hauria pogut tenir una segona vida: els mals hàbits de la societat del consum es noten també en això. La gent del cicle de grau mitjà d'informàtica de l'INS Pla de l'Estany, de Banyoles, són dels que no tenen dubtes sobre aquesta qüestió i estan demanant a les empreses que, quan es desprenguin dels seus equips, en lloc de dur-los a la deixalleria o llençar-los vés a saber on, els portin a l'institut per així poder-los reparar (per tant, practicar) i posteriorment donar-los a entitats benèfiques, en concret, Càritas i Àkan de Banyoles, que els distribuiran a gent sense recursos. La iniciativa l'han batejada com a projecte Infosolidària. Van començar tot just el 8 de gener i la resposta ha estat tan positiva (divendres havien reunit uns noranta aparells) que estan una mica desbordats i tot, fins al punt que ja tenen material per practicar el curs vinent. “En pocs dies hem passat de no tenir ordinadors a sobrar-nos-en”, assegura el coordinador del projecte, el professor Joan Coll, visiblement satisfet. En principi, la campanya comprèn només la comarca del Pla de l'Estany, però han fet arribar la proposta a les empreses –siguin d'aquesta comarca o no– on alumnes del cicle estan fent pràctiques. Una d'aquestes empreses col·laboradores ha estat l'editora d'El Punt Avui.

Joan Coll explica que abans que arribessin les retallades l'institut podia anar renovant els aparells comprant-ne de nous, cosa que els permetia disposar de material perquè els estudiants experimentessin els coneixements teòrics. Amb els aparells antics hi practicaven, mentre que els nous –que arribaven en peces– els muntaven ells mateixos. En no tenir prou pressupost per adquirir aquesta matèria primera, van haver d'espavilar-se a buscar qui els pogués regalar peces usades. D'aquí va sortir el projecte. “Hi ha el vessant pedagògic i també la part de fomentar el reciclatge i la solidaritat, una funció que considerem que hem de fer a l'institut, ja que som un centre públic”, diu Coll.

La campanya de recollida durarà fins al 8 de març i prou. Els calen principalment portàtils o determinades parts dels ordinadors fixos, bàsicament les torres. Des del punt de vista didàctic, l'ideal per a ells és disposar d'un conjunt d'uns quants equips iguals o similars, que és el que sol haver-hi a les empreses. No tot el que els arriba és reparable. Pel que fa al percentatge d'equips que tindran una segona vida, no podran donar una estadística fins al final del projecte, però Coll calcula que faran reviure entre una quarta i una tercera part del que els estan cedint.

La iniciativa de l'INS Pla de l'Estany la podrien seguir aviat altres centres de la demarcació, ja que Coll i el seu equip ho estan proposant als col·legues. “En el fons, ens coneixem tots”, diu. Un lloc web (info.inspladelestany.cat) i uns comptes de Facebook (www.facebook.com/infosolidaria2013) i de Twitter (@infosolidaria) els serveixen per difondre la iniciativa.

Valors
Al marge de la utilitat didàctica, el projecte pretén fomentar les pràctiques del reciclatge i la solidaritat. “És el que ha de fer un centre d'ensenyament públic”, diu el coordinador d'Infosolidària.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.