Societat

Presó per a Petrov, el seu cunyat i l'arquitecta Gimeno

L'Audiencia Nacional allibera el pare del suposat capitost mafiós, el president del club d'hoquei i la germana de l'arquitecta

Les declaracions d'alguns dels acusats esquitxen l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo

La germana de l'arquitecta va ser detinguda ahir i va quedar en llibertat provisional

Tres empresonats i quatre persones en llibertat provisional. És el resultat del pas per l'Audiencia Nacional de les set persones detingudes en relació amb una trama mafiosa a Lloret de Mar.

El titular del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiencia Nacional va decretar ahir presó provisional sense fiança per a Andrei Petrov, l'empresari rus considerat el capitost d'una branca de la màfia russa, a qui la investigació atribueix delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals al si d'organització criminal, falsedat mercantil i suborn. També va fer empresonar Konstantin Mischanin, cunyat i mà dreta de Petrov, encarregat de dirigir les activitats del clan des de l'estranger, i per a Pilar Gimeno, l'arquitecta de confiança dels Petrov, que, segons la investigació, era l'encarregada d'establir els vincles entre les empreses de Petrov i l'Ajuntament. Mischanin i Gimeno estan imputats per blanqueig de capital per a organització criminal, falsedat documental i suborn.

En canvi, el magistrat Velasco va dictar llibertat provisional sense fiança per a la resta dels detinguts. El president del club d'hoquei, Joan Perarnau, a qui s'atribueix un delicte de suborn, va quedar lliure i sense que se li apliqui cap mesura cautelar. Boris Petrov, pare d'Andrei, està imputat per falsedat documental i blanqueig de capital, i l'Audiència li ha posat com a mesura la prohibició d'abandonar el país. I finalment, Teresa Gimeno, agent immobiliària de Lloret, germana de l'arquitecta empresonada, va quedar en llibertat sense mesures cautelars, però imputada també per blanqueig de capital i falsedat documental. Teresa Gimeno va ser detinguda ahir mateix a Madrid, ja que divendres quan la Guàrdia Civil va escorcollar els locals de la seva immobiliària, al costat del despatx de la seva germana arquitecta, ella era fora de vacances. Quan se la va contactar va dir que ja es presentaria al jutjat, i ahir al matí va presentar-se a l'Audiencia Nacional, on va quedar detinguda i, a la tarda, després de declarar, va quedar en llibertat.

El dissabte el magistrat Velasco ja va interrogar Jessica Oleguin, la secretària de Petrov, a qui va deixar en llibertat sense fiança tenint en compte que és mare i ha d'alletar un nadó i també la seva col·laboració amb la justícia. El jutge, però, li va retirar el passaport i li va posar vigilància policial per evitar que fugi del país. Segons apunten diverses fonts, Oleguin va implicar tant el president de l'hoquei com l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo en delicte de suborn.

El mateix Andrei Petrov, en la seva declaració d'ahir, també va esquitxar Xavier Crespo (que inicialment assegurava que només havia parlat un parell de cops amb Petrov per qüestions estrictament professionals). Andrei Petrov va assegurar que havia pagat dos viatges a Rússia a Crespo: un amb la família i un altre per assistir a una fira de turisme. En una entrevista a El Períodico, Crespo va reconèixer que havia anat a Rússia amb Petrov per anar a veure la seva empresa. Una empresa de la qual, segons deia l'exalcalde, no en recordava el nom, però que estava vinculada al grup Gazprom, una de les empreses més pròsperes de Rússia, que a part de gestionar el gas natural toca altres camps, com la construcció.

Les claus

El capità del CH Lloret diu que per a l'equip és un daltabaix

albert camps

El capità del CH Lloret, Jordi Rodríguez, va explicar ahir com està l'equip després que dissabte la Guàrdia Civil detingués el president del club, Joan Perarnau. La detenció es va fer abans que l'equip es desplacés a jugar un important partit a la pista del Moritz Vendrell, en què es jugava poder disputar la copa. Rodri va explicar que els jugadors van conèixer la detenció quan van anar arribant al pavelló per marxar a jugar, però que no la van presenciar. El capità dels lloretencs diu que l'equip està molt afectat, ja que no només els toca per la part del president, sinó també perquè dos fills de Joan Perarnau, Roger i Oriol, formen part de l'equip i conviuen amb ells cada dia al vestidor. “Per a l'equip és un daltabaix, perquè també ens toca de prop, ja que els seus dos fills són a l'equip i juguen amb nosaltres.” La professionalitat de l'equip va fer que juguessin l'important partit, però no estaven centrats en el joc, i es va notar. Rodri comenta que la detenció del president “no va ser l'únic condicionant de la derrota, però el partit al Vendrell va ser una falta de control emocional, teníem el cap en un altre lloc”

El CH Lloret va fer ahir un comunicat en què explicava que l'empresa DCC els havia patrocinat durant tres temporades (2007/08 a 2009/10), que tots els cobraments es van rebre amb xecs i que, per tant, no es tractava de cap blanqueig de diners. També explicava que en la temporada 2010/11 l'empresa DDC s'havia compromès al patrocini, s'en va desdir i va deixar el club en una delicada situació. Des de llavors no hi havia hagut cap relació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.