Societat

SCOTT ATRAN

ANTROPÒLEG, ESPECIALISTA EN TERRORISME SUÏCIDA

“Promoure l'islam moderat no serveix per a res”

Scott Atran (Nova York, 1952), catedràtic de psicologia de la Universitat de Michigan, és un dels màxims experts en la mentalitat del terrorista suïcida. Ha contribuït a desfer molts tòpics sobre aquest fenomen i ha ajudat a entendre'l. Fa unes setmanes va participar a Barcelona en un debat de neuroètica organitzat per diverses entitats, entre les quals, Biocat i la Fundació de l'Obra Social de La Caixa
Gairebé tots els grups que han atemptat contra Occident estan formats per amics
Com neix un terrorista suïcida?
Gairebé tots els grups que han atemptat contra Occident estan formats per petits grups d'amics. L'itinerari gairebé sempre és el mateix. Primer hi ha un despertar polític nodrit per mitjans de comunicació arreu del món. Gent que viu a Indonèsia, a Europa o als Estats Units es poden comunicar horitzontalment i veure el mateix.
I amb això ja està?
Llavors un petit grup d'amics veu que tothom es queixa contra les injustícies però que ningú no fa res. Se separen dels altres o són expulsats. Se'n van a viure junts en un pis i es capbussen en un univers paral·lel, on es retroalimenten amb els mateixos missatges. Un dia surten d'aquest capoll decidits a fer alguna cosa, no saben què. Marxar al Marroc, a l'Afganistan... Fins que, com que no tenen diners, decideixen fer alguna cosa. A Madrid, que és on viuen.
El terrorisme suïcida és resultat de la misèria i la ignorància?
No. Els primers terroristes d'Al-Qaida eren com els revolucionaris clàssics. Persones força ben formades, la majoria d'ells, estudiants de tecnologia o de medicina.
I com van arribar a la violència?
Perquè els governs funcionen amb models típics de recompensa: salari, carrera i estatus; i els moviments revolucionaris ho fan sobre la base de transcendir els valors materials. Això els fa potents.
Entre els autors de l'atemptat de Madrid no hi havia estudiants...
Després de l'atemptat de l'11 de setembre, el moviment jihadista va canviar. Ara el formen persones molt joves que viuen etapes transitòries: immigrants i estudiants que busquen el seu lloc en la vida.
Per què aquest canvi?
Perquè els primers terroristes van saber transmetre el seu exemple.
Per què és tan fàcil atreure els joves cap a aquests moviments?
Es parla d'un conflicte de civilitzacions, però és exactament al contrari. Les cultures regionals clàssiques s'han col·lapsat. L'aprenentatge i l'ordre social, que depenia de la transmissió de pares a fills, està desapareixent. Els adults tenen poc control sobre els joves, i ells estan en contacte amb col·legues d'arreu que poden donar sentit a les seves vides. Al final de l'adolescència s'adhereixen als moviments que ofereixen glòria i acció heroica.
Les dones suïcida, que són minoria, també es mouen per la glòria?
No. Les dones només assassinen a qui ha abusat d'elles o a qui ha fet mal a les seves famílies. I, a diferència dels homes, no ataquen en grup.
En algunes ciutats hi ha moltes mesquites. Ens hem de preocupar?
Les grans mesquites no suposen cap risc. Quan la gent es radicalitza, l'expulsen. Una altra cosa són els pisos petits i desconeguts formats per petits grups d'amics que s'estimulen els uns als altres. Aquests són els perillosos.
Què podem fer contra el terrorisme suïcida?
El mateix que porta a una radicalització pot conduir a una desradicalització. Cal proporcionar als joves models heroics, d'acció i glòria. Els nostres governs proposen promoure l'islam moderat. Això no val per a res. Intenti convèncer un jove que sigui moderat. És impossible!
Cap a on evoluciona el jihadisme?
El moviment jihadista s'assembla molt a l'anarquista de fa un segle. Es creia que era una organització centralitzada, amb una ideologia homogènia. Però era un moviment molt difós. Al capdavall, sap què va matar l'anarquisme? Els bolxevics, més organitzats, més coherents i amb un missatge molt més lògic.
I els bolxevics de la Jihad, qui són?
Miri: la primavera àrab va aconseguir en poques setmanes, al nord d'Àfrica, el que Al-Qaida no ha obtingut en dues dècades. A Egipte, els Germans Musulmans estan molt ben organitzats, són intel·ligents i pacients. Si tenen èxit, la Jihad no tindrà raó de ser.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.