Societat

Nova Caputxinada contra la tisorada universitària

La PUDUP anuncia una vaga de l'educació superior contra les retallades

Més de 200 professors de les universitats públiques catalanes van denunciar ahir “la mercantilització i privatització” de l'educació superior en un acte a l'església dels caputxins de Sarrià, el lloc on el 1966 es va constituir el Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (UB), en un acte conegut com la Caputxinada. Els docents, entre els quals n'hi havia de joves i de més veterans que van participar en la Caputxinada d'ara fa 47 anys, van denunciar els acomiadaments massius a la universitat i els organitzadors de l'acte, la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), van anunciar que els professors se sumaran a la vaga d'estudiants del 28 de febrer.

Entre els participants en l'històric acte del 1966 hi havia Arcadi Oliveras, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va assenyalar que tant les assemblees de fa 47 anys com l'acte d'ahir tenen en comú la “reivindicació de la universitat per a la societat''. La societat d'aleshores, va explicar Oliveres, estava “estancada en la dictadura franquista”, mentre que l'actual “està estancada en un capitalisme neoliberal que s'ha de canviar''.

Un altre participant en la Caputxinada del 1966, el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i historiador Borja de Riquer, va posar l'accent, més que no pas en les retallades, en el risc que el model universitari actual sigui “erosionat i canviat” per un altre de més “economicista, pràctic, elitista i amb menys servei a la societat''.

Però el protagonista de la Caputxinada del 2013 va ser un dels participants en la de fa 47 anys, absent ahir: el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Els organitzadors de l'acte van crear un cartell amb una foto del conseller quan era jove, amb unes grenyes notables, i una altra d'actual amb un text que deia: “Tu hi eres. Vindràs o retallaràs? No a la mercantilització de la universitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.