Societat

Catalunya, conquesta russa

L'any 2000 estaven censats a a Catalunya 1.000 russos. Ara, 17.000

743.927 turistes de Rússia van visitar el Principat el 2012 i ja s'han convertit en el cinquè mercat emissor

Catalunya té una relació econòmica molt intensa
amb Rússia


Els turistes són molt exigents i volen més que
sol i platja


Disset mil russos s'han instal·lat a Catalunya, especialment a la Costa Daurada i a la Costa Brava, segons dades del consolat de la Federació Russa a Barcelona. Aquesta xifra suposa un 26% del total de russos que viuen a l'Estat espanyol. L'increment de ciutadans russos que s'interessen per venir a Catalunya, a viure o de turisme, no ha parat de créixer.

Les xifres són clares. L'any 2000 i segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), a Catalunya hi havia 1.090 russos censats (i 364 ucraïnesos), el 0,6% de la població estrangera a tot el país. El 2011, la xifra s'havia multiplicat per molt: 16.228 russos (i encara més ucraïnesos, 17.071), és a dir, l'1,37% de la població estrangera.

A la capital catalana, les xifres són similars. Segons el departament d'Estadística de l'Ajuntament de Barcelona, l'any 2000 hi havia empadronats a la ciutat tan sols 25 russos (i 21 ucraïnesos). Onze anys després, el 2011, hi havia 985 russos (i 477 ucraïnesos).

Pel que fa al turisme, les xifres tampoc deixen cap marge de dubte: l'any passat van visitar Catalunya 743.927 turistes russos, convertint-se en el cinquè mercat emissor, per darrere de França, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia. Es calcula que un 75% dels russos que visiten l'Estat espanyol (1,2 milions) van a la Costa Daurada. Això ha fet que els residents d'aquell país a la costa tarragonina s'hagin disparat.

El turisme rus no ha parat de créixer en els últims anys, però si bé l'augment havia estat esglaonat fins al 2011, a partir d'aquell any es dispara i es multiplica per dos: 495.912 russos van venir al Principat el 2011 i una mica més del doble, l'any passat. El que ve és un turista molt exigent que té molts diners i, per tant, vol els millors productes. A diferència d'altres turistes, que només volen sol i platja, els russos tenen un “nivell cultural alt” i els agraden el turisme cultural i la bona gastronomia. “A vegades vénen clients que en comptes de demanar tal o tal altre vi, demanen el més car. Els és igual quin sigui, mentre sigui el més car”, assegura en Paco, maître d'un restaurant de la Barceloneta.

L'allau de turistes ha propiciat l'arribada d'empresaris d'aquest país que es dediquen al turisme. A Lloret, per exemple, empresaris russos han comprat en els últims anys cinc hotels. A aquests empresaris els atrau la facilitat per fer negocis que tenen a Catalunya, amb què hi ha molt bones relacions institucionals i, sobretot, un mercat immobiliari que, ara mateix, els és molt favorable.

Segons fonts del Departament de Presidència de la Generalitat, les exportacions catalanes a Rússia van experimentar un creixement del 66% en el període 2006-2011 i, actualment, Catalunya concentra el 34% del total d'exportacions de l'Estat a Rússia i el 20% de la importació de Rússia a l'Estat. De tots els països de l'est d'Europa, la Federació Russa és amb qui Catalunya té una relació econòmica més intensa.

L'octubre passat, el president Mas va acompanyar una delegació de cent empresaris catalans a Rússia que van participar en el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia, amb l'objectiu d'apropar a les empreses d'allà les oportunitats de negoci i d'inversió empresarial i turística que ofereix Catalunya.

Però més enllà d'empresaris i russos nou-rics, la colònia russa a Catalunya està ben assentada i s'ha organitzat des de fa anys.

Anastàsia

Feia pocs anys que s'havia desintegrat la Unió Soviètica quan, cap al 1995, Anastàsia Pletnikova va venir amb la seva mare i la seva germana de visita a Catalunya. En els pocs dies que va estar aquí de vacances va conèixer un noi de Mataró amb qui, després de cartejar-se, acabaria casant-se. Ara, l'Anastàsia és la responsable de la botiga Troika, del carrer Unió de Barcelona, a tocar del Liceu, que va obrir fa dotze anys, convertint-se en la primera de tot l'Estat especialitzada en productes russos.

És una botiga molt gran que atrau pels productes, especialment les matrioixques, que llueixen a l'aparador, al costat d'un taulell d'anuncis en què ciutadans de l'antiga Unió Soviètica ofereixen i demanen serveis. L'Anastàsia assegura que tot i que la botiga té moltes visites “perquè és molt atractiva i tant a la gent de Barcelona com als turistes els agrada entrar-hi”, els seus principals clients són russos o ciutadans de les antigues repúbliques soviètiques que viuen a Barcelona. “Els russos que viuen aquí enyoren la seva terra i a la nostra botiga troben els productes d'allà, sobretot embotits i peixos fumats, que són molt típics nostres”, explica. No cal dir que a Troika hi ha tots els vodkes i caviars haguts i per haver i, com no podia ser d'una altra manera, una gran selecció de cerveses.

LES FRASES

Només volen els pisos més cars i luxosos, de propietat o de lloguer
Treballadora de Monika Rüsch
agència immobiliària d'alt standing
Els russos enyorem els embotits i el peix fumat, tan típic nostre
Anastàsia Pletnikova
responsable botiga troika, de productes russos
20
per cent
de les importacions de Rússia a l'Estat espanyol es fan a Catalunya.
26
per cent
dels russos que viuen a l'Estat instal·lats a Catalunya, sobretot a la Costa Daurada.

Els nous rics volen pisos de luxe

M.R

L'allau de russos que han arribat darrerament són de molt poder adquisitiu. “Volen luxe total i els és igual el preu. A partir de 2.000 euros al mes, qualsevol preu els està bé”, confirma una venedora de l'agència immobiliària Monika Rüsch fent referència al lloguer de pisos d'alt nivell a Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Sant Just Desvern. Aquesta agència confirma que des de finals de l'any passat hi ha un autèntic boom de venda i lloguer de pisos de luxe als russos. A Barcelona ho tenen clar: volen Pedralbes. “Els és igual el que hagin de pagar”, confirmen. La majoria de compradors serien empresaris que vénen amb les seves famílies.

Una altra agència assegura que molts dels russos que els lloguen pisos són “poc partidaris” de mostrar papers. “Només accedeixen a deixar-nos fotocopiar el passaport, però no volen donar papers de res. És un gran impediment, perquè els hem de demanar documents i d'això no en volen ni parlar.” “Que què fan? Doncs paguen al comptat sis mesos o un any de lloguer i la fiança i punt. Tot el que calgui per no haver d'aportar documentació personal.”

Luxury Properties, una immobiliària especialitzada en habitatges exclusius, confirma que el darrer any han estat molts els ciutadans russos que han adquirit una propietat a Catalunya, especialment a la Costa Daurada (Cambrils i Salou) i a la Costa Brava (Lloret i Sant Feliu de Guíxols) i també a Barcelona. Segons aquesta immobiliària, els russos compren propietats d'entre un i dos milions d'euros i “no demanen hipoteca”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.