Societat

Ada Colau titlla de “criminal” un representant de la banca al Congrés dels Diputats

La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) acusa els banquers de “suposats experts” i a les entitats financeres de ser les responsables dels desnonaments

Avisa que si s'esgoten les vies per aconseguir la dació en pagament, els ciutadans “assenyalaran pel carrer” els diputats que no donin suport a la ILP

  • Ada Colau durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats.

La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha qualificat de “criminal” el secretari general de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), Javier Rodríguez Pellitero, durant la intervenció que ha fet aquest dimarts al vespre davant la comissió d'economia del Congrés, el president de la qual, el popular Santiago Lanzuela, li ha demanat que retirés aquestes paraules i ha amenaçat en suspendre la sessió si reiterava aquestes acusacions.

Durant el seu primer torn de la intervenció, Colau ha posat en qüestió les paraules de “suposats experts [representants de la banca] als que s'està donant un crèdit excessiu” en relació al problema dels desnonaments, i ha qualificat de cíniques les paraules de Pellitero, que ha defensat el sistema hipotecari espanyol.

“Dir que la legislació espanyol és estupenda quan hi ha persones que s'estan traient la vida per una llei injusta és absolutament criminal. Els asseguro que no li he tirat una sabata a aquest senyor perquè volia explicar el meu punt de vista. És un criminal i haurien de tractar-lo com a tal, no és un expert”, ha dit Colau amb la veu trencada i visiblement emocionada.

A més, ha recordat als diputats que “les entitats financeres són les que han causat el problema i han arruïnat l'economia d'aquest país” i, malgrat tot, se'ls segueix tractant d'experts.

Retiri les paraules


Quan ha acabat la intervenció de Colau, el president de la comissió d'Economia del Congrés ha lamentat les paraules de Colau, que ha considerat “ofensives”. “Tot i que en el Congrés la llibertat d'expressió és una norma d'or hi ha límits” i no hi ha diferències de criteri per molt abismals que siguin que justifiquin aquestes “gravíssimes ofenses”. “Vull demanar que retiri de l'acta aquestes paraules ofensives cap a la persona que ha intervingut anteriorment”. La resposta de Colau ha estat un “no”.

Llavors el president de la comissió ha avisat de que si la portaveu de la PAH “torna a dir aquestes paraules” suspendria la sessió. Colau ha respost al president de la comissió que el toc d'atenció li hauria d'haver fet al representant de la banca “quan ha negat el problema i ha menyspreat i insultat els qui pateixen aquest problema”.

El president de la comissió ha insistit que el representant de la banca no ha fet cap “ofensa de gravetat” i li ha dit que malgrat haver recollit moltes firmes, els diputats representen tots els ciutadans de l'Estat a través de les urnes i respectant les regles de joc democràtic.

A més, Lanzuela ha criticat les amenaces llançades per la portaveu de l aPAH als diputats. I és que Colau ha avisat de que, un cop esgotades les vies que ofereix el sistema, els ciutadans “assenyalaran al carrer” els qui no donin suport a les exigències de mínims recollides en la ILP sobre la dació en pagament. “Alguns ho hem vist com una amenaça”, ha dit el diputat popular.

Coscubiela es desmarca del president de la comissió d'Economia


El diputat d'ICV Joan Coscubiela ha intervingut per criticar que el Congrés “en ocasions s'estiri molt dels cabells quan escolta algunes paraules i molt poc quan veu el patiment de la gent”. “No em sento representat per la seva intervenció i no voldria que el silenci s'interpretés com això”, ha replicat Coscubiela a Lanzuela.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.