Societat

TOR HERSOUG

INSTRUCTOR DE MEDITACIÓ ACEM

“Amb la meditació podem canviar la personalitat”

És noruec i catedràtic d'economia. Treballa com a cap del departament d'investigació econòmica de la Confederació d'Empreses Noruegues, una feina que compagina amb la d'instructor de meditació ACEM, un mètode fundat a Oslo el 1966 per un grup d'universitaris interessats en la meditació. Fa 45 anys que medita i ara viatja de manera altruista arreu del món explicant-ne les virtuts.
Meditar t'ajuda a despendre't de les limitacions que et donen les emocions i passes a tenir més capacitat de resposta
Com és que un catedràtic d'economia s'especialitza en la meditació?
Des del 1972 que m'hi dedico de manera altruista. Estava interessat en la meditació i en les perspectives que oferia. Donava equilibri a la meva vida i una perspectiva humana i emocional. Per mi ha estat molt bo meditar, i per això vaig decidir col·laborar amb metges i psicòlegs per desenvolupar el mètode de meditació ACEM.
Què té de diferent aquest mètode?
Utilitzem un so neutre que no té cap significat i el repetim de manera lliure, amb una actitud oberta, acceptant tot el que vingui a la ment durant la meditació, per això en les sessions podem descarregar tensions acumulades. Altres mètodes es basen en la concentració en objectes o paraules, però nosaltres proposem una actitud mental lliure. És més fàcil de fer i no necessites creure en res perquè està desconnectat de religió i misticisme.
En què està connectat, doncs?
En la nostra experiència, el nostre enfocament és més psicològic i en els efectes que produeix en l'home, tant físics com psicològics. A curt termini aporta energia, relaxa i té efectes bons sobre la salut. A llarg termini podem desenvolupar canvis en la personalitat psicològica, perquè adquirim la capacitat de veure les coses amb una altra perspectiva, de trobar solucions diferents. A través de la meditació reduïm les limitacions que tenim i podem aconseguir que no ens influeixin tant.
Així que puc deixar de ser tímida només meditant...
Pots alliberar-te d'alguna limitació i fer algun canvi en la personalitat, però la meditació no és una tècnica que es basi en objectius. La meditació et pot ajudar a prendre consciència i a canviar aquestes limitacions des de fora del mateix procés de meditació. Meditar t'ajuda a despendre't de les limitacions que de vegades et donen les emocions i passes a tenir més capacitat de resposta. Acabes tenint un ventall més ampli de registres per actuar en algunes situacions i canviar el teu comportament.
Però tot això és un procés conscient o inconscient?
Totes dues coses. Comença sent un procés inconscient, deixant la ment lliure durant la meditació, i en la mesura que en prenc consciència puc aplicar els canvis en el dia a dia i seré més conscient de com això influeix en la meva vida.
Els beneficis són els mateixos que altres mètodes de meditació?
Se n'han fet molts estudis científics i sembla que mètodes amb tècniques d'actitud lliure són més beneficiosos que altres que exigeixen més concentració. Pel que es pot mesurar –relaxació, batecs del cor, captació d'oxigen, pressió de sang...– es demostra que és millor el mètode lliure. És evident que quan t'has de concentrar no és tan fàcil relaxar-te perquè necessites evitar coses que puguin distreure la concentració.
Sembla un contrasentit. Si deixo la ment lliure em vindran els problemes...
Sí, normalment si meditem després del treball els pensaments del que ha passat durant el dia vindran però quan els deixem fluir, anar i venir, es descarreguen i la tensió també es descarrega i no es fixen com si estiguessin al cos. Això és el que experimentem.
Què canviaria si tot el món medités cada dia?
Crec que la gent estaria més satisfeta en un nivell més profund i faria servir una mica més la raó i la sensatesa abans d'actuar. Pensaria una mica més i sabria què és important en la vida. La gent no tindria tantes necessitats de suprimir inquietuds i emocions difícils. Tindria la capacitat d'estar amb un mateix sense haver d'evadir-se.
Som emocionalment analfabets?
Sí, suprimim moltes emocions. Si meditem serem més conscients del que hem suprimit, i per això és possible actuar d'una manera diferent perquè veurem com això influeix en el nostre comportament. Meditar et fa més fort, tant físicament com mentalment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.