Societat

El Congrés admet a tràmit la ILP per la dació en pagament

Tots els grups voten a favor després que el PP canviï el sentit del seu vot per sorpresa

Alfonso Alonso admet que la resposta que oferia fins ara el Partit Popular no era prou àgil

El Ple del Congrés ha aprovat per pràctica unanimitat –tots els vots a favor menys una abstenció– la presa en consideració de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que han presentat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres entitats després de recollir més d'1,4 milions de signatures. L'aprovació ha estat gràcies al canvi de criteri del PP –té majoria absolut–que ha fet marxa enrere en el seu ‘no' inicial per la pressió a què ha estat sotmès per part de la Plataforma i per les dures crítiques de tota la oposició, que li havien retret que després d'ajudar els bancs donés l'esquena a la dació en pagament i a les famílies afectades pels desnonaments.

El portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ha anunciat per sorpresa aquest dimarts a la tarda el canvi de criteri de la seva formació respecte a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la dació en pagament. Després d'haver anunciat el vot en contra, els populars han decidit finalment donar suport a la presa en consideració de la iniciativa i obrir-li les portes del Congrés.

Segons Alonso, ho han fet després que ell mateix s'ha reunit amb el president del Congrés i els serveis jurídics de la cambra. Ha admès que la solució que proposava el PP a través de la tramitació de la Llei de desnonaments no permet la via d'urgència. La ILP es tramitarà de forma conjunta amb la iniciativa del PP.

Aquest mateix dimarts, Alonso havia confirmat el seu vot en contra a la presa en consideració de la ILP, que ha obtingut el suport de prop d'un milió i mig de signatures. El portaveu popular s'havia compromès fa unes hores a incloure bona part del contingut i, fins i tot, el nom de la ILP a la llei que els grups parlamentaris negocien a la cambra alta.

El impulsors de la Iniciativa exigeixen que la dació en pagament amb caràcter retroactiu, és a dir que els afectats puguin saldar el deute un cop lliurin l'habitatge. La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, havia assegurat que lluitarien “fins a l'últim moment” i havia deixat clar que seria “inconcebible que avui no s'admeti a tràmit aquest gran esforç de la ciutadania”.

Un canvi de criteri per sorpresa

El canvi de criteri s'ha produït després de la forta campanya de les plataformes que han impulsat la iniciativa. La mateixa Ada Colau s'ha reunit aquest dimarts amb representant del PP i el president del Congrés, Jesús Posada, després d'advertir la setmana passada que “perseguirien” qualsevol diputat que s'oposés a les seves propostes. De fet, en aquesta reunió, Alonso havia comunicat a Clau que el PP votaria “no” a la presa en consideració.

En el moment del canvi de decisió ja quedava clar que els populars es quedaven sols amb UPN votant en contra de la presa en consideració de la ILP, perquè la resta de grups ja havien anunciat el seu vot a favor enmig de fortes crítiques a l'executiu de Rajoy, a qui han acusat d'haver donat l'esquena a les famílies després d'ajudar els bancs.

El PP diu que “va pel mateix camí” que la plataforma

El portaveu del PP al debat, Teo García Egea, ha pujat a la tarima de l'Hemicicle per “agrair” als impulsors de la iniciativa les seves propostes i la recollida d'1,5 milions de signatures, i ha assegurat que la seva formació “entén la seva indignació” i “comparteix la necessitat de posar punt i final als desnonaments”.

Amb tot, ha deixat clar que la ILP es tramitarà ara en Comissió al Congrés, on els grups hi podran introduir esmenes, i ha apuntat que servirà per “millorar” la proposició de Llei que impulsa el seu govern. De fet, la iniciativa es tramitarà de forma conjunta amb la que el govern espanyol ja havia registrat a la cambra baixa.

“La hostilitat, l'enfrontament, la desavinença no paralitzaran els desnonament, però la proposta, l'acord, els consensos i les aliances sí”, ha dit el representants del PP, que ha afirmat que el seu partit i la Plataforma contra els desnonaments van “pel mateix camí”.

Ada Colau, expulsada

Un cop finalitzat el debat, el president del Congrés ha demanat l'expulsió de la portaveu de la Plataforma, Ada Colau, i d'altres membres que han fet crits “sí que es pot”. Els serveis de la cambra els han fet fora de la tribuna de convidats des de la què havien seguit el debat.

Fortes crítiques de l'oposició

Prèviament, els populars han hagut de sentir fortes crítiques de la resta de formacions, començant pel PSOE. La diputada Leire Iglesias ha recordat que aquesta iniciativa arriba amb 1,5 milions de signatures i un 90% d'acceptació per part de la ciutadania, i es presenta mentre “centenars de milers de famílies són víctimes d'una regulació hipotecària on el deutor ha d'assumir en solitari la responsabilitat d'un mercat hipotecari inflat”.

Per això ha demanat que “d'una vegada per totes “ es “prioritzi el rescat a les famílies sobre el rescat a la banca” i ha recordat que malgrat les morts que ja hi ha hagut “no s'ha parat res en aquest tema” i la situació “no es pot consentir més”. “Cal donar una resposta i una solució a totes les famílies que estan vivint una situació d'insolvència sobrevinguda”, ha dit.

ERC: “Els desnonaments quedaran a la història com una injustícia”

El diputat d'ERC Joan Tardà ha afirmat que malgrat que les desnonaments siguin “legals” això no treu que no siguin una “acció criminal” que prové, ha dit, de la relació entre el poder financer i la política. “Els desnonaments quedaran per a la història com una infausta injustícia comesa per aquest govern”, ha dit Tardà.

Tardà ha afirmat que la situació actual és “una vergonya” i ha fet una crida a secundar les mobilitzacions anunciades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca d'aquest dissabte.

La diputada de Na-Bai Uxue Barkos també ha fet un retrat molt dur de la situació i ha criticat la “insensatesa” del PP per haver votat a favor de la iniciativa a favor dels toros i en contra de la dació en pagament, fet que “difícilment els reconciliarà amb els ciutadans”.

Un criteri compartit pel diputat de Compromís Joan Balldoví, que ha comparegut a l'Hemicicle acompanyat d'una bíblia per recordar als diputats del PP que cal elegir entre un model de servei a l'home i un als diners.

“Probablement avui perdrem aquesta votació, però al final guanyarem aquesta batalla”, ha dit abans de recordar al PP que amb el seu vot “deshonrós” perdran “la possibilitat d'ajudar a moltes famílies”, ha afirmat.

El diputat del PNB Pedro Azpiazu ha destacat la “legitimitat democràtica” d'una iniciativa que arriba amb 1,4 milions de signatures i ha demanat que s'actuï amb “total contundència” per evitar la pèrdua de l'habitatge dels que no han pogut pagar la hipoteca perquè s'han quedat sense feina.

“És difícil d'entendre que ajudem amb diners públics els problemes dels bancs i no les persones que poden perdre la llar”, ha afirmat abans de demanar que “entre tots” els partits busquin “una solució” al problema dels desnonaments.

ICV i CiU feliciten la Plataforma

Un cop conegut el canvi de criteri, els portaveus parlamentaris de les formacions que encara havien de prendre la paraula s'han afanyat a felicitar la Plataforma i han advertit que continuaran pressionant perquè es compleixin les demandes a la tramitació parlamentària.

El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela ha felicitat a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca per la “victòria important” que han aconseguit al Congrés dels Diputats, un premi, ha dit, al seu treball “amagat i de corredor de fons” i per la seva “voluntat de continuar lluitant”.

També el diputat de CiU Pere Macias, que ha anunciat també el vot favorable de la seva formació a la iniciativa per “respecte a les famílies” i perquè “els objectius que planteja la iniciativa són absolutament compartibles”.

Macias ha recordat que després d'aquesta votació arribarà “el moment de la veritat” i els grups s'hauran “d'arremangar” i treballar en una ponència conjunta on caldrà donar “solucions reals”

Com a exemple de temes que cal resoldre “entre tots” ha demanat ser “capaços d'augmentar els criteris de suspensió dels desnonaments”, incloent-hi els avalistes, i també aturar “no només els alçaments, sinó també els procediments” i aprofitar la moratòria per “introduir elements d'intermediació”.

1,5 milions de signatures

La ILP ha aconseguit entrar al Congrés després d'aconseguir 1.402.854 signatures acreditades, 900.000 més de les necessàries. El text que s'ha sotmès a criteri de la cambra estableix que en cas d'execució hipotecària d'un habitatge habitual, els deutors podran sol·licitar el lliurament de l'immoble com a pagament de la totalitat del deute i la hipoteca quedarà extingida juntament amb els interessos i costos del procés.

A més, prohibeix explícitament desnonar persones del seu habitatge habitual quan l'impagament sigui “per motius aliens a la seva voluntat” i deixa clar que els deutors podran seguir residint al pis durant un període de cinc anys. Durant aquest termini pagaran un lloguer social que no podrà ser superior al 30% dels seus ingressos mensuals.

Tot plegat tindria a més efecte retroactiu, és a dir que es podria aplicar als casos en què encara no s'ha fet la subhasta de l'habitatge i invalidaria el pagament en diners en aquells casos en què els bancs ja s'han quedat i subhastat el pis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.