Societat

La comunitat educativa, contra la llei Wert

El MUCE acusa el ministre d'haver iniciat una “contrareforma”

Denuncia un “atac” al model d'immersió en català

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), integrat per associacions d'estudiants i mestres, sindicats d'ensenyament i federacions de pares i mares, va formalitzar ahir la seva oposició frontal a l'avantprojecte de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE) amb un acte en què van exposar els motius per rebutjar el pla del ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

Els autors del document no van dubtar a qualificar el projecte de “contrareforma” educativa i van retreure a Wert que hagi comès la “irresponsabilitat” d'imposar unes mesures “irracionals” en l'actual context de retallades en l'educació pública. Segons el MUCE, la nova llei promou una educació segregadora, estableix criteris de qualitat basats en la competitivitat, elimina la participació de la comunitat educativa perquè deixa el consell escolar com a òrgan consultiu, i elimina la gestió democràtica del centre, ja que només la direcció tindrà competències per a la gestió econòmica, de l'alumnat i del professorat.

El MUCE va denunciar que la nova legislació “agreujarà l'ofegament econòmic” de l'educació pública i va acusar el govern espanyol de voler convertir l'ensenyament en un negoci i aprofundir en la privatització.

El document es mostra també molt dur amb el tractament que la LOMQE fa de la llengua catalana, ja que “relega la llengua a una matèria residual i dinamita el model d'immersió lingüística” en català que fa tres dècades que funciona. Pel MUCE, el pla de Wert d'“espanyolitzar” els alumnes catalans és un “atac” a un model d'èxit que ha contribuït a la cohesió social de Catalunya.

L'avantprojecte de llei ha de passar ara pel Consell de Ministres i el Congrés de Diputats, i entrarà en vigor, com a molt aviat, el curs 2014-2015.

Albiol no podrà pagar els llibres de text a Badalona

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, no podrà complir la seva gran promesa electoral: el pagament dels llibres de text a totes les famílies del municipi. En un primer estadi, vist el cost del compromís, va haver de renunciar a subvencionar el cent per cent dels volums. Després, el PP va apostar per pagar-ne una part, el que implicava subvencions d'entre 40 i 105 euros a 22.000 escolars de la ciutat.

Però ahir l'oposició de Badalona li va tombar el seu propòsit, ja que considera de forma unànime que “manca consens, tant polític com social”, i que, tot i que la xifra s'ha rebaixat fins als 1,8 milions d'euros, surt massa car. EL PSC, ICV-EUiA i l'exedil popular, David Gómez, hi van votar en contra, i CiU, que en primera instància el va avalar, es va abstenir. El PP no obté per tant la majoria desitjada. L'oposició va coincidir a remarcar la dificultat de gestionar 22.000 expedients, quan a cada família se li exigeix que aporti una desena de documents. Albiol va lamentar el canvi de parer de CiU i va qualificar l'actitud de l'oposició de “miserable” perquè “juga amb les necessitats de la gent”. La Federació d'Associacions de Mares i Pares comparteix part del pla d'Albiol, però reclama que els ajuts es destinin a les escoles i no a les famílies, i vol que només rebi diners qui socialitza llibres. Aquest darrer també és objectiu del PP, però a partir del següent curs. El PP està ara obligat a seguir negociant.

sara muñoz

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.