Societat

LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH

CARDENAL ARQUEBISBE DE BARCELONA

“Catalunya i el Vaticà viuen una relació daurada”

“Benet XVI ha pres una posició molt valenta i decidida en el cas de la pederàstia, amb una tolerància zero, i ha procurat que en l'Església, especialment en les qüestions econòmiques, hi hagi transparència”

“El nostre país ha d'estar satisfet que un cardenal català participi en l'elecció del papa de l'Església”

“Qui entra al conclave papa en surt cardenal”, diu Lluís Martínez Sistach quan se li pregunta si ja ha fet travesses sobre el futur papa. El cardenal de Barcelona, una de les 173 persones amb veu i vot per escollir el successor de Benet XVI, parla del papat de Ratzinger, un home a qui coneix bé i que va viure a Barcelona un dels viatges més importants del seu mandat.
Benet XVI coneix
i valora la realitat
de la nostra cultura
i de la nostra
llengua

Lluís Martínez Sistach, cardenal arquebisbe de Barcelona, assistirà al conclave que ha d'escollir el nou papa. Fa una setmana ni s'imaginava la possibilitat de fer una entrevista com aquesta. La renúncia del papa ha deixat el món parat.

Ningú s'esperava que Benet XVI renunciés.
Certament, ha estat una gran sorpresa. Tanmateix, ja ho havia avançat en el llibre Llum del món, en el sentit que si més endavant considerés que les seves forces no li permetien realitzar degudament el seu servei a tota l'Església, hi renunciaria. La decisió posa en relleu la coherència entre el que ja havia dit i el que ha fet i la seva concepció ricament teològica que el seu ministeri petrí és per al servei de l'Església i això demana que el pugui fer adequadament. És un gest de molta humilitat i és un testimoniatge per a tots en l'Església i al món.
El Vatileaks hi ha influït?
És greu l'abús de confiança del majordom del sant pare, amb la seva conducta delictiva, però crec que no ha estat el causant de la decisió. El papa en l'escrit en què anunciava la seva renúncia no parla dels problemes que ha tingut, els quals deuen haver contribuït a fatigar-lo, però ell parla que per governar la barca de sant Pere i anunciar l'Evangeli al món d'avui, subjecte a ràpides transformacions i sacsejat per qüestions de gran relleu per a la vida de la fe, es necessita un vigor tant del cos com de l'esperit que ell considera que ja no té.
Hi ha lluita per la successió?
No sé si dir-ne lluita de poder o interès per realitzar el projecte que es considera millor per assolir millors finalitats. El papa en l'audiència general del dia 13 ha parlat de la necessitat d'unitat en el si de l'Església.
Pot definir les claus del papat?
Benet XVI és un home de Déu, coneixedor de la teologia, intel·lectual i amb una cultura molt àmplia, molt responsable en l'exercici del seu ministeri de bisbe de Roma, amb una memòria prodigiosa, interessat per la fidelitat dels cristians als continguts de la fe, preocupat per l'evangelització, havent creat un dicasteri a la cúria romana, el de la promoció de la nova evangelització. Ha procurat mantenir un diàleg amb la cultura actual i amb els no creients. Ha adoptat una posició molt valenta i decidida en el cas de la pederàstia, amb una tolerància zero, i ha procurat que en l'Església, especialment en les qüestions econòmiques, hi hagi transparència.
La relació amb Catalunya ha estat especial?
Penso que sí. Benet XVI va acceptar la invitació que li vaig fer per venir a Barcelona a dedicar la basílica de la Sagrada Família. Aquesta celebració li va deixar un record inoblidable. Va quedar impressionat per la bellesa singular del temple gaudinià. El papa va tenir contacte amb la nostra cultura i amb la nostra llengua i el missatge que ens ha deixat manifesta que coneixia aquesta realitat i que la valora.
La relació amb vostè ha estat intensa. Catalunya per fi ha aconseguit parlar directament amb Roma?
El 6 i el 7 de novembre de 2010, el papa Benet XVI va viure a l'arquebisbat i això va crear unes relacions especials. L'afecte per nosaltres me'l manifesta sempre que tinc ocasió de veure'l, i d'una manera especial en les dues audiències privades que m'ha concedit després d'aquella visita a Barcelona. Penso que vivim uns moments molt daurats de les relacions entre el Vaticà i Catalunya. El cardenal secretari d'Estat ha fet tres visites a Barcelona, i el fet de ser membre de quatre dicasteris de la cúria també hi ajuda. Hi contribueix també el treball pastoral que estem fent amb els plans pastorals i la celebració, l'any passat a Barcelona, de la Missió Metròpolis i de l'Atri dels Gentils, amb col·laboració amb dos dicasteris de la cúria romana: el de la promoció de la nova evangelització i el de la cultura.
Com veu el futur immediat? Ja ha començat a fer travesses?
El veig amb esperança. L'Església continuarà fent la seva missió al món i el conclave escollirà un nou papa que amb l'ajut de l'Esperit Sant i dels membres del poble de Déu anirà manifestant l'amor misericordiós de Déu als homes i dones de la humanitat. En relació amb les travesses, cal dir que ja és molt habitual que qui entra al conclave papa en surt cardenal.
Quan marxa a Roma? Què significa per al nostre país que vostè sigui un dels cardenals que han de participar en el conclave?
Aniré a Roma el 26 d'aquest mes per participar en l'homenatge del 27 al sant pare, coincidint amb l'audiència del dimecres, i potser ja em quedaré a Roma, perquè començaran les reunions dels cardenals prèvies al conclave. El nostre país ha d'estar satisfet que un cardenal català participi en l'elecció del papa de l'Església, institució que és present en tot el món i que fa un treball molt profitós i molt necessari per al bé de les persones i dels pobles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.