Societat

Albert Marimon, de La Cava de Tàrrega, escollit Millor Cuiner de l'Any

El xef de la plana de Lleida va ser reconegut en competició amb quatre finalistes més: Mandu Gimeno, Jordi Garrido, Antonio Romero i Àlex Suñé

Albert Marimon, del restaurant La Cava, de Tàrrega, va ser proclamat ahir a la tarda pel Fòrum Gastronòmic de Girona com a Millor Cuiner de l'Any. Marimon va ser escollit en disputa amb quatre finalistes més: Mandu Gimeno, del Bohèmic, de Barcelona; Jordi Garrido, del Mas de Torrent, de Pals; Antonio Romero, del Suculent, i Àlex Suñé, del Mil921, ambdós de Barcelona. L'acte d'ahir no va ser només una demostració de com cada cuiner elabora plat, sinó una petita master class, on es va veure clarament que el que impera és la cuina tradicional, el respecte per la terra i els productes més propers, però sense defugir en cap cas les tècniques més modernes. Marimon va disfrutar explicant un plat fusió de molts, amb galtes de xai i arròs fals, entre altres; una cuina de petit format que brilla en aquest establiment especialitzat en tapes, amb productes de temporada i de la zona. Tots ells tenint clar el respecte per la matèria primera i la intenció, demostrada, d'intentar reduir al mínim la manipulació perquè es conservin les essències. Després de l'elecció del Cuiner de l'Any, Nandu Jubany, de Can Jubany de Calldetenes, amb una estrella Michelin, va fer un taller sobre la cuina tradicional a Osona, on aquest cuiner treballa buscant l'equilibri entre una cuina tradicional de qualitat i una de moderna; tot això per aconseguir uns plats que es mouen entre la complexitat i la subtilesa.

Cuina en directe

Al migdia, l'espai habilitat al segon pavelló per al taller que impartien Oriol Castro, del restaurant Compartir de Cadaqués i Albert Raurich, de Dos Palillos, es va fer petit i fins i tot hi havia gent a fora que intentava seguir la master class encara que fos de més lluny. Els xefs van explicar i fer en directe una recepta darrera l'altra durant una hora. Castro, que va ser cap de cuina d'El Bulli, va centrar la seva intervenció en les amanides per “compartir”, mentre que Raurich va mostrar diversos plats asiàtics. Els assistents van poder fer un tast de sorell amb algues. Abans, el mediàtic Isma Prados també havia fet un taller d'ecocuina. Avui i demà, Tribuna de Girona i el Fòrum Gastronòmic han programat dues sessions amb la participació de sis cuiners en què hi participaran 1.400 joves.

LA XIFRA

5
van ser els finalistes
que aspiraven al guardó de Millor Cuiner de l'Any, al Fòrum Gastronòmic de Girona

LA FRASE

Faig una cuina de petit format, en què es treballen els productes més propers de la zona
Albert Marimon
Millor cuiner de l'any

Més de 300 expositors i un centenar de ponents

El Fòrum Gastronòmic Girona 2013 va obrir ahir les portes al recinte firal de Girona. Fins demà, hi ha programades més d'un centenar d'activitats i la intervenció d'un centenar llarg de ponents entre cuiners, sommeliers i productors. Al Fòrum Gastronòmic hi ha més de 300 expositors. L'esdeveniment es va inaugurar a les dotze del migdia amb la presència del conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president de la Diputació, Joan Giraut, que van tallar la cinta inaugural i van fer un recorregut pel certamen. L'objectiu del certamen és convertir la ciutat en l'aparador internacional del món culinari. Aquest any tots els actes estan oberts tant a professionals com a aficionats.

m.v.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.