Societat

salut

Descobert un mecanisme que accelera els tumors

La investigació d'un equip de l'Institut de Recerca Biomèdica obre “una finestra terapèutica inexplorada”

El procés no afectaria les cèl·lules sanes

Un equip de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha trobat un mecanisme general que accelera el desenvolupament tumoral. En concret, la investigació demostra que la proteïna CPBE1 “treu els frens” a la producció de proteïnes associades a la transformació tumoral de les cèl·lules, segons publica la revista Nature. De cara al futur, es considera que la trobada obre “una finestra terapèutica completament inexplorada fins ara”.

El càncer es caracteritza per una divisió i un creixement descontrolat de les cèl·lules. Els científics, per tant, intenten trobar els mecanismes que controlen l'expressió dels gens que afavoreixen el desenvolupament de tumors en aquests processos de divisió cel·lular desenfrenada i així poder proposar noves dianes terapèutiques per on atacar-ho. La novetat és que el treball liderat per Raúl Méndez i Alessio Bava descriu un mecanisme dirigit per la proteïna CPEB1 que afecta més de 200 gens relacionats amb la proliferació cel·lular i la promoció tumoral.

Eina de regulació

La troballa en cèl·lules tumorals del limfoma de Hodgkin es postula com un mecanisme de regulació general de promoció del càncer, segons el centre d'investigació. L'equip ha constatat que la CPEB1 retalla una regió molt específica de les molècules que duen la informació dels gens per sintetitzar les proteïnes, els RNA.

Méndez destaca que el procés no afecta les cèl·lules sanes i aporta un potencial selectiu molt bo per explorar. És interessant, insisteix, la capacitat d'atacar només les cèl·lules dolentes i no també les bones, com passa amb els tractaments de quimioteràpia. Segons els investigadors, la seva feina suma “evidències sobre la potència de les CPEB com a dianes terapèutiques”. El laboratori català ja té a punt un sistema de rastreig de compostos que inhabilitin l'acció de les CPEB en tumors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.