Societat

Els turistes de Girona portaran GPS

Un projecte de la Universitat de Girona permetrà conèixer el recorregut del visitant i el temps dedicat als espais

L'Ajuntament analitzarà la influència de la senyalització i si la visita satisfà o no les expectatives prèvies

Les conclusions es compararan, l'any vinent, amb un estudi del 2003

L'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona col·laboren en una iniciativa original que pretén analitzar el recorregut i el comportament dels turistes quan visiten la ciutat. El pla permetrà conèixer quin són els itineraris dels visitants, quant de temps hi dediquen i si la visita és “monumental, econòmica o turística”, va explicar ahir la professora de turisme de la Universitat de Girona (UdG) i directora del projecte, Núria Galí. El projecte serà possible gràcies a l'aparell de GPS que durà el turista mentre faci el passeig per Girona i que ajudarà a enregistrar el seu rastre.

El conveni de col·laboració entre les dues parts és efectiu des del mes de gener, amb la segona edició del Girona10, i s'allargarà fins al gener del 2014. Núria Galí va dir ahir que les conclusions es coneixeran a principis de l'any vinent, tot i que la investigadora va destacar que a l'estiu ja podria fer una primera anàlisi amb dades significatives.

De mitjana, dos turistes duran el GPS cada dia, i Galí va explicar ahir que calculen que al final de l'estudi tindran més de 600 recorreguts. Valorant les èpoques de més i menys afluència, la professora de turisme va explicar que les dades que n'extrauran “tindran un 95% de confiança”. Segons dades de la UdG, és el primer cop que un projecte amb GPS en una ciutat monumental s'aplica a l'Estat espanyol. Galí es va referir a una iniciativa semblant a la ciutat xinesa de Hong Kong.

Ajut de l'Estat

La UdG va presentar el projecte a l'àrea de Turisme de l'Ajuntament fa gairebé dos anys, i Cunyat explica que els va semblar molt interessant. L'Estat, mitjançant el Ministeri d'Economia i Competitivitat, ha donat un ajut a la iniciativa de gairebé 50.000 euros, cosa que cobreix el cost dels treballs.

A banda de Galí, en el projecte hi intervenen quatre professors més de la UdG: Esther Martínez García, Lluís Mundet, José Antonio Donaire i Joan Sorribes (doctorand). I un de la Universitat de València: Manolo Royo. Els organitzadors compararan les conclusions del pla amb un de semblant que van fer el 2003. “Vam fer de GPS humà”, va dir ahir Galí sobre el seguiment personal de fa una dècada. L'Ajuntament de Girona i la UdG van presentar la iniciativa ahir al matí a la sala Miquel Diumé del consistori. La regidora de Turisme, Coralí Cunyat, va explicar que el treball d'aquest any ajudarà a millorar la senyalització de la ciutat. “A partir del 2014 definirem les estratègies a seguir i si, per exemple, hem de fer nous planells per a la zona comercial, per a persones amb disminució o per destacar el patrimoni cultural.”

Cunyat va destacar que les dades del GPS ajudaran a valorar si la visita ha satisfet el turista. “Per nosaltres, és imprescindible saber si la visita a Girona ha satisfet les expectatives de la gent per saber què estem fent.” La regidora va dir que l'estudi ajudarà a saber quin és l'interès per la ciutat en períodes com ara Girona 10, Temporada Alta o un dels estel·lars, Temps de Flors. Per aquesta darrera mostra, Girona va rebre 11.622 visitants del 12 al 20 de maig del 2012.

LA FRASE

Amb el GPS, sabrem el temps d'estada del turista, els llocs que visita i la seqüència del recorregut
Núria Galí
DIRECTORA DEL PROJECTE

LES XIFRES

2
anàlisis
diàries, de mitjana, faran els investigadors de la UdG sobre el comportament dels turistes.
69.948
visitants
va atendre l'oficina municipal de la Rambla l'any 2012, segons dades de l'àrea de Turisme de l'Ajuntament.

Una enquesta amb tres fases com a complement

J. Ferrer

Els autors del nou projecte turístic a Girona complementaran l'ús del GPS (global positioning system, en anglès) amb una enquesta de tres fases. La directora del projecte, Núria Galí, va explicar ahir que enquestaran el turista abans de la visita, mentre l'estigui fent i quan l'hagi acabada. Juntament amb les dades del GPS, la UdG i l'Ajuntament de Girona coneixeran, entre altres dades, quin és el comportament dels francesos, dels joves o dels jueus, va esmentar ahir Galí.

L'ajut de l'Estat farà que l'Ajuntament de Girona no hagi d'aportar diners al projecte, a banda de l'infraestructura de l'Oficina Municipal de Turisme (OMT), a la Rambla. El govern de la ciutat farà lliurament del GPS i gestionarà les enquestes amb tauletes electròniques. Els visitants que acceptin participar en el projecte s'enduran un obsequi de regal i participaran en el sorteig d'un cap de setmana per a dues persones.

Els encarregats del projecte van explicar ahir que només els turistes que s'avenen a dur el GPS participen en la iniciativa. Per garantir el bon funcionament del seguiment, personal de l'oficina de turisme registra les dades de l'investigat. El turista ha de tornar l'aparell al final de la jornada.

Les dades del turista seran diàries, però en la primera part de l'enquesta ja es demana al visitant quants dies farà estada a la ciutat. “Sabem que el comportament és diferent si una persona s'hi està un dia o més d'un. En aquest cas, la visita ja canvia”, diu Galí. El projecte és iniciativa del Laboratori Multidisciplinar de Recerca en Turisme de la UdG, que dirigeix la mateixa Galí, i hi col·laboren l'Institut de Recerca Turística (Insetur) i l'Ajuntament.

La meitat de les consultes, sobre el Barri Vell

El Barri Vell és l'objecte de la visita dels turistes a Girona si es tenen en compte les dades de les consultes a l'Oficina Municipal de Turisme (OMT) del 2012. Aquest espai va rebre l'any passat 34.974 consultes i, segons l'Ajuntament, això equival a la visita de 69.948 persones –per cada consulta es comptabilitzen dos visitants–. A l'oficina de la Rambla, el Barri Vell és el que desperta més curiositat i el 48,36% de les demandes del 2012 eren sobre el nucli antic. La resta d'interessos són: els museus (13,22%), els carrers (6,67%), el barri jueu (6,22%), la gastronomia (5,15%) i el comerç (5.07%). La meitat de les 69.948 visites són de l'Estat (48,91%), la meitat de les quals són del país. Després ve l'Estat francès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.