Societat

societat

Reivindicació de l'orgull saltenc en els Tres de Març

Miquel Casellas i Les Cuineres de Salt reben el guardó l'any que fa trenta anys de la independència del municipi

Torramadé reclama força i caràcter davant “murmuris i actituds malintencionades”

Salt va celebrar ahir dues efemèrides: els 25 anys dels premis Tres de Març i el trentè aniversari de la independència de Salt de la ciutat de Girona. I ho va celebrar amb un acte ple de “respecte institucional i de reconeixement de qui ho va fer possible“, malgrat les discrepàncies i els colors polítics.

Els premis Tres de Març aquest any van ser per al defensor del ciutadà de Salt, Miquel Casellas, i per a Les Cuineres de Salt: “Són referents d'una manera de fer i una manera de ser molt nostre i molt saltenca.” “I avui més que mai, amb les amenaces de la crisi, de les incomprensions, de les crispacions, dels dubtes sobre el model de societat i del model de justícia que hauria d'inspirar qualsevol acció de les nostres vides, necessitem més que mai el vostre referent”, va dir en el seu discurs l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé.

Casellas, que va ser premiat pel “seu treball i dedicació personal al poble”, va parlar de les Vetes, la Farga, i va recordar les vint-i-una persones que juntament amb ell van fer possible la independència de Salt. Casellas va aprofitar l'acte per demanar al consistori un teatre amb 600 butaques –té una capacitat per a 300 persones i en l'acte d'ahir hi havia gent dreta– i que una sala de l'ajuntament porti el nom de “sala de la comissió d'independència”.

Les Cuineres (van pujar pràcticament totes a l'escenari) van rebre el guardó “per la seva tasca desinteressada en l'àmbit del foment dels valors de la cuina tradicional saltenca”. Van assegurar que continuaran treballant per a la gent de Salt: “Per la nostra cultura, les nostres festes, i per portar a Salt quelcom positiu, sempre amb el repte que el poble en surti beneficiat.”

I per donar més rellevància al trentè aniversari de la independència es va fer entrega d'una medalla i el pin de la ciutat als quatre alcaldes de Salt des de 1983 fins ara: Salvador Sunyer (1989-1991), Xavier Corominas (1991-1999), Iolanda Pineda (2007-2011) i Jaume Torramadé (1999-2007 i actual alcalde).

Durant l'acte també es va voler fer un reconeixement a l'exjutgessa de pau, Maria Dolors Carbó, que va rebre una placa en record de tots els anys de servei a la vil·la, i també a Miquel Brugués, que va ser primer defensor del ciutadà de Salt. També es va tenir un record per a dues persones desaparegudes i que havien rebut el premi Tres de Març: la periodista Pili Fernández i l'artista Marta Font, “que ha donat la seva casa amb tot el seu contingut a la vila de Salt”.

LA FRASE

Són moments difícils i complicats en què el perill de fractura social és més present que mai
Jaume Torramadé
Alcalde de Salt

“Acusacions infundades”

“Són moments difícils i complicats en què el perill de fractura social és més present que mai. M'atreviria a dir que d'aquests trenta anys d'independència són potser els més durs que passem”, va dir l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, en el seu discurs. Per Torramadé, en moments complicats és quan hi ha més solidaritat perquè mai havia vist “tanta gent solidària, tanta gent disposada a ajudar i a dedicar el seu temps als altres”. Per Torramadé, això vol dir: “Ens en sortirem, entre tots farem un Salt millor.” “Malgrat problemes, traves, dificultats, lleis absurdes, errades, murmuracions, acusacions infundades i actituds mal intencionades, Salt farà el seu propi camí amb el cap ben alt i amb la força que ens ha caracteritzat sempre. Salt Imprimeix caràcter i tots nosaltres el tenim.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.